Solliciteren via smartphone (steeds meer) in de lift

Gewoon je mobieltje ter hand nemen op weg naar een job kent alsmaar meer succes. Een goede zaak want zo wordt een job zoeken niet alleen een stuk laagdrempeliger, je kan het ook doen waar en wanneer je wil.

Grootsteden voorop

Uit onderzoek van jobsite Stepstone.be blijkt dat ruim één op drie Belgische werkzoekenden het sollicitatieproces (of de start ervan) veelal vanaf zijn of haar mobieltje doet. Dat gebeurt het meest in grootsteden als Brussel of Antwerpen. Gemiddeld 1 op 5 sollicitanten kiest er voor mobiele telefoon als hulpmiddel op weg naar een job via de jobsite. Nuance: vaak wordt het mobieltje gebruikt in de initiële fase van de sollicitatie. Die stelling lijkt eveneens te worden bevestigd door specialist in rekruteringssoftware Hireserve.

Voornamelijk in de oriënterende fase

Ook Hireserve onderzocht het gedrag van mobiele sollicitanten en kwam tot de conclusie dat het vooral de generatie 25-35 jaar is die mobiel solliciteert. Dat lijkt logisch. Het is bij uitstek de generatie die opgroeide met het mobieltje in de hand. Ook Hireserve bevestigt dat het mobieltje voornamelijk in de vroege fase van het sollicitatieproces ter hand wordt genomen. Uit cijfers blijkt bovendien dat de oriëntatiefase via mobiele telefoon in zowat 1,5% van de gevallen tot een effectieve sollicitatie leidt tegenover 5,84% wanneer het sollicitatieproces via het computerscherm verloopt.

Tijdens kantooruren

Nog volgens Hireserve lijkt het er wel op dat steeds meer sollicitanten zich graag mobiel oriënteren. Dat kan immers op de momenten dat ze er tijd voor hebben of tijd willen voor maken. Ondanks dat sollicitanten via mobiel 24/7 kunnen solliciteren doen ze dat volgens Hireserve toch voornamelijk tijdens de kantooruren. Verschil tussen mannen en vrouwen is er volgens het onderzoek van Hireserve niet. Zo zou de verdeling onder mobiele M/V sollicitanten exact 50/50 zijn. Als er al verschillen zijn dan is dat per sector. Dat is echter binnen de traditionele sollicitatiekanalen eveneens het geval. En, hoe zit het met jou? Ben jij gewonnen voor mobiel solliciteren?

Pascal Dewulf