Afwezigheid door overmacht: wat betekent dat?

Wat is overmacht op je werk en welke gevolgen heeft het voor jou? Wij vertellen je er graag meer over.

Wanneer kan jij of je baas overmacht inroepen? Laten we om te beginnen het begrip overmacht even van dichterbij te bekijken. Er is sprake van overmacht wanneer er zich een plotse, onvoorziene en onoverkomelijke werksituatie voordoet. Daarbij is het belangrijk dat de persoon die de verbintenis hoort na te komen (jouw werkgever of jij) geen schuld treft. Een voorbeeld: je werkt in een tuincentrum en een hagelbui heeft het glazen dak van de serres helemaal vernield. Daardoor zijn jullie allemaal (tijdelijk) werkloos.

Wettelijk erkend

Hierdoor kan je immers jouw arbeidsovereenkomst (tijdelijk) niet nakomen. Gevolg is dat er een schorsing ontstaat van de arbeidsovereenkomst door overmacht. Noch jij, noch je baas zijn bijgevolg verplicht een schadevergoeding te betalen omdat de arbeidsovereenkomst niet wordt geschonden. Een aantal gevallen van overmacht zijn bij wet geregeld. Die wettelijke regeling is van belang omdat je bij een niet-wettelijke situatie van overmacht in principe geen recht hebt op loon of een vervangingsinkomen. Informeer je daarom (via jouw arbeidsovereenkomst of bij de personeelsdienst) indien je twijfelt.

Tijdelijk werkloos door het coronavirus

In bepaalde gevallen van overmacht kan je dus genieten van een werkloosheidsuitkering indien je tijdelijk niet in staat bent je werk te doen. Voorwaarde is dat het voorval als overmacht wordt erkend door de Rijksdienst Voor Arbeidsvoorziening (RVA). De situatie die bijvoorbeeld is ontstaan door het coronavirus is dergelijk geval van erkende overmacht. Zaken (cafés, restaurants, discotheken, …) die ten gevolge van deze opgelegde maatregel volledig gesloten zijn, kunnen een aanvraag tijdelijke werkloosheid wegens overmacht indienen. Die situatie van overmacht wordt ook toegestaan voor werknemers die bijvoorbeeld door de afschaffing van evenementen, culturele activiteiten, sportieve activiteiten, sluiting van bioscopen… niet meer tewerkgesteld kunnen worden. De maatregel geldt voorlopig tot en met 3 april 2020.

Gemengd systeem

Ben je aan de slag voor een bedrijf dat gedeeltelijk sluit (traiteurdiensten, hotels, …) dan kan je voor alle dagen dat je niet aan de slag bent, genieten van een uitkering wegens tijdelijke werkloosheid door overmacht. In deze regeling kunnen dus uitzonderlijk werkloosheidsdagen afgewisseld worden met arbeidsdagen.

Pascal Dewulf