Zou jij na ontslag terugkeren naar je ex-werkgever?

De komende maanden vallen vermoedelijk nog heel wat ‘corona-ontslagen’. Wil je kans maken om na je ontslag toch nog terug te keren naar je ex-werkgever, dan is een blijvende goede verstandhouding de sleutel tot succes.

Meer dan een kwart van de ontslagen werknemers is bereid om terug te keren naar zijn/haar vorige werkgever. Bij wie een goed contact met zijn ex-werkgever onderhield, stijgt dat percentage zelfs tot meer dan de helft. Dat blijkt uit een bevraging van hr-dienstengroep Acerta bij meer dan 1.000 werknemers.

Exitgesprek is belangrijk

Hoewel een exitgesprek een belangrijk onderdeel zou moeten zijn bij ontslagen, blijkt dat minder dan de helft van de ontslagen werknemers dat krijgt van de werkgever. 45 % van de ontslagen gaat gepaard met een exitgesprek tussen ex-werkgever en ex-werknemer. Als het ontslag er kwam op initiatief van de werkgever, dan daalt dat percentage nog verder tot 41 %. Voor wie een formeel exitgesprek kreeg, stelde dit vaak niet veel voor. Slechts de helft had het gevoel tijdens dat gesprek feedback te kunnen geven over hoe zij hun werkgever ervaren hadden. Slechts een derde had de indruk dat er met die feedback ook effectief iets zou gebeuren.

Interesse tonen in feedback van ex-werknemer

“Offboarding gaat verder dan het ontslag- of exitgesprek alleen. Uiteraard is het belangrijk om bij het afscheid zelf de tijd te nemen om te luisteren naar de (ex-)medewerker en hieruit te leren. Onze cijfers tonen dat dit niet zo vaak gebeurt. Logisch, want het moeilijke moment waarop je iemand ontslaat, is niet de beste timing om te vragen naar feedback waar je als bedrijf uit kunt leren”, vertelt Magda Duerinckx, manager outplacement bij Acerta. Op een later tijdstip interesse tonen in de feedback van een ex-medewerker, kan uiteraard ook. “Die oprechte interesse begint bij het vragen aan ex-medewerkers hoe het gaat, hoe de zoektocht naar een nieuwe job vlot en of je hem of haar kunt bijstaan, bijvoorbeeld door het schrijven van een aanbeveling. Digitale netwerken zoals LinkedIn lenen zich daar perfect toe”, voegt ze er aan toe.

Transparantie als sleutelwoord

Een ontslag hoeft niet altijd gepaard te gaan met (blijvende) onenigheid. “Het is zeker mogelijk voor ex-werkgevers en ex-werknemers om na een ongewild ontslag elkaars ambassadeurs te zijn. Hoe dat te doen, hoeven werkgevers niet alleen uit te zoeken. Uit de vragen die we krijgen, zien we dat werkgevers zich wel degelijk voorbereiden op alle scenario’s en werknemers appreciëren het wanneer hun werkgever dit met hen deelt. We krijgen ook vragen van werkgevers over hoe eventuele ontslagen aan te pakken”, verklaart Magda.

Ontslag vanop afstand

De ‘corona-ontslagen’ brengen werkgevers in een heel andere ontslagsituatie dan in gewone tijden. “Zo is een ontslagmededeling ‘vanop afstand’ nieuw voor de meeste werkgevers en dat vraagt toch wel de nodige aandachtspunten”, aldus de manager outplacement.

Mieke Vercruijsse