5 startpunten om je via een beroepsopleiding bij- of om te scholen

Jezelf bij- of omscholen via een beroepsopleiding? Wij bieden je alvast vijf perfecte startpunten.

VDAB: ben je werknemer en wil je het over een andere boeg gooien? Dan ben je bij de VDAB vast en zeker aan het goede adres. Op www.vdab.be/opleidingen kan je grasduinen door tal van opleidingen die netjes per regio zijn gegroepeerd. Het maakt bovendien niet uit of je al werk hebt of werk zoekt. Een laagdrempelige oplossing dus om je professionele toekomst (opnieuw) wind in de zeilen te geven. Je kan je bovendien online om- of bijscholen of in een erkend opleidingscentrum aan de slag gaan.

Syntra: ook bij Syntra heb je keuze te over om je carrière een nieuwe richting te geven. Via de verschillende opleidingen kan je als zelfstandig ondernemer maar ook als student jezelf bij- of omscholen, nieuwe kennis en competenties opdoen of verplichte erkenningen behalen. Syntra staat vooral voor praktijkgerichte opleidingen. Ben je hands-on en wil je op korte of middellange termijn aan de slag dan is Syntra gegarandeerd je ding.

CVO: nog zo’n vaste waarde wanneer het aankomt op bij- of omscholing is het Centrum voor Volwassenenonderwijs, kortweg CVO. Een grote diversiteit aan mensen volgen opleidingen bij CVO. Sommigen willen zich specialiseren in hun hobby, anderen maken er van hun hobby hun beroep, diploma of getuigschrift incluis. Bij CVO kan dat via afstandsonderwijs, overdag, ’s avonds of in het weekend. Aan jou de keuze. Het aanbod aan opleidingen is uitgebreid. Dat gaat van banketbakkerij over horeca langs ICT-opleidingen tot binnen- en buitenschrijnwerk, mode en dies meer. De lijst met opleidingen vind je op de site.

Afstandsonderwijs: leer je graag in alle rust, op eigen tempo en in je vertrouwde omgeving bij dan is afstandsonderwijs vast en zeker wat voor jou. Afstandsonderwijs betekent niet dat je alles in je eentje doet. Je wordt bijgestaan door erkende mensen in het vak die antwoord bieden op je vragen, maar je ook begeleiden en bijsturen waar nodig. Makkelijk, toch? We kunnen ze hier niet allemaal opsommen, maar er zijn heel wat erkende instellingen voor afstandsonderwijs waar je je kan bij- of omscholen. Gewoon even Googelen op ‘afstandsonderwijs’ en je hebt ze gelijk te pakken.

BIS: een nieuwe manier om je bij- of om te scholen is de zogenaamde beroepsinlevingsstage (BIS). Het maakt daarbij niet uit of je werkzoekende, werknemer, zelfstandige, dan wel student of buitenlander bent die in België mag werken. Een BIS is immers geen arbeidsovereenkomst maar een opleidingscontract waarbij je vaardigheden en competenties aanleert op de werkvloer. Er zijn wel een aantal beperkingen. Zo kan je geen BIS afsluiten voor stages die voorbereiden op de uitoefening van een vrij beroep en ook behaal je aan het einde van je BIS geen diploma of getuigschrift. Voor beschermde beroepstitels kan je daarenboven geen BIS aanvatten tenzij je over de vereiste beroepskwalificatie beschikt. Tijdens je BIS ontvang je geen loon, wel een vergoeding. Het is alvast een geweldige springplank om jezelf om- of bij te scholen op zoek naar andere professionele horizonten.

Pascal Dewulf