Een opleiding volgen is goed voor je portemonnee en je gezondheid

Een job voor het leven is al lang geen zekerheid meer en er lijken steeds meer eisen gesteld te worden aan de flexibiliteit van werkzoekenden, werknemers en werkgevers. Uit de stijgende vraag naar opleidingen bij VDAB zien we dat mensen beseffen dat ze zich moeten wapenen om de evoluties op de arbeidsmarkt te kunnen volgen. Ze ontwikkelen nieuwe vaardigheden.

Niet alleen bij ons, maar in heel Europa, krijgen opleiding en levenslang leren steeds meer aandacht. De Europese Commissie organiseert dit jaar voor de vijfde opeenvolgende keer haar European skills week. Van 9 tot 13 november staan opleidingen en trainingen centraal in alle landen van de EU.

Onderzoek in onder meer Duitsland en Nederland wijst uit dat er voor werkzoekenden en werknemers ook duidelijk meetbare voordelen zijn aan het volgen van een opleiding.

Betere kansen, hoger loon

Opleiding biedt meer kansen op de arbeidsmarkt, blijkt uit onderzoek in verschillende landen. Voor werkzoekenden betekent dat een kortere periode van werkloosheid, maar ook werknemers hebben minder kans om hun job te verliezen. Als ze meer en andere vaardigheden aanleren, krijgen ze ook meer carrièrekansen. Dat vertaalt zich dan ook in een betere positie binnen het bedrijf. Het is bovendien voelbaar in hun portemonnee. Uit Nederlands onderzoek blijkt dat werknemers na het volgen van een doorgedreven opleiding 3 tot 15% meer loon ontvangen.

Flexibel en mobiel

Zoals hierboven al aangegeven, krijg je door het uitbreiden van je vaardigheden meer kansen op de arbeidsmarkt. In je huidige job maak je meer kansen op promotie. Maar ook voor een nieuwe of andere job kun je profiteren van meer en betere kwalificaties. Bij VDAB zien we dat de kans om vlot over te stappen van de ene job naar de andere groter is voor mensen met een betere scholing. En wie gedwongen op zoek moet naar een andere job, is door de extra vaardigheden meestal minder lang werkzoekend. Er is ook gebleken dat mensen die extra opleiding volgen, zich dikwijls meer engageren in vrijwilligerswerk, waardoor ze zelfs in periodes van werkloosheid, een sterke binding houden met jobgerelateerde vaardigheden.

Goed voor het hele gezin

Een van de meest opvallende resultaten van de verschillende onderzoeken is ongetwijfeld dat de inspanningen voor het volgen van een opleiding, een positieve invloed hebben op het hele gezin. De kinderen nemen gemakkelijker het voorbeeld van hun lerende ouders over om zelf meer te studeren. Ouders die een opleiding volgen, hebben zelf meer aandacht voor de ontwikkeling van hun kinderen en zijn geneigd om betere leeromstandigheden te creëren. Wat kan leiden tot betere schoolresultaten. Omdat er daardoor vaak minder stress en spanning is in het gezin, en omdat ouders zich als gevolg van hun sterkere positie op de arbeidsmarkt vaak beter voelen, gaan ze blijer en gezonder door het leven. Wat een pluspunt is voor het hele gezin.