#Leerinuwkot : 5 manieren om bij te leren terwijl je thuis zit/werkt

Heel wat bedrijven werken vandaag op halve kracht. Dat betekent mogelijk voor jou dat je op je thuiswerkplek extra ruimte krijgt voor andere nuttige dingen. Jezelf professioneel bijschaven bijvoorbeeld. Dit zijn alvast 5 manieren om jezelf nieuwe vaardigheden eigen te maken tijdens de coronalockdown.

Surf naar leerinuwkot.be

De webapplicatie #LeerInUwKot helpt je om op een snelle en eenvoudige manier online opleidingen te vinden die perfect aansluiten bij je (toekomstige) job. Het project is een initiatief van de Artificial Intelligence (AI) specialisten van Radix in samenwerking met Accent, Agoria, Jobat en VDAB. Dankzij AI-gestuurde technologie (die eruitziet als een reguliere zoekmachine) scant de webapplicatie in functie van de info die je verschaft, doorheen zowat 15.000 online opleidingen. Het principe is eenvoudig. Je surft naar www.leerinuwkot.be. Daar geef je je beroepstitel of een vaardigheid naar keuze in. Vervolgens gaat de app aan het werk en komt met een overzicht van voor jou relevante opleidingen. Vervolgens kan je doorklikken naar de desbetreffende online opleidingen.

Neem deel aan een webinar

Wil je niet per se les per les iets bijleren, maar meer te weten komen over specifieke topics dan kan je een online webinar bijwonen. Webinars richten zich meestal naar professionals die al wat ervaring achter de kiezen hebben. Daarenboven zijn ze kort en krachtig, vaak met vraag en antwoord wat het erg praktisch maakt. Ideaal wanneer je je wil verdiepen in een specifiek onderdeel van jouw vakgebied. Interessant: een webinar is een ideale gelegenheid om contacten te leggen met het bedrijf waar je aan de slag wil. Check regelmatig wanneer ze webinars organiseren en neem dan deel.

Volg een online opleiding

Uiteraard kan je ook terecht bij een van de vele organisaties die online opleidingen aanbieden: Centrum voor Afstandsonderwijs, zelfstudie.be, NHA thuisstudie maar ook bijvoorbeeld Vlerick Business School of de online opleidingen van Syntra om er een aantal te noemen. Snuister zeker ook naar bedrijven waarmee je in de dagelijkse praktijk samenwerkt. De kans is groot dat ook zij in deze tijden in korte online opleidingen voorzien.

Neem een boek ter hand

De meest simpele vorm om iets bij te leren. Je neemt een boek uit je boekenrek en begint te studeren. Het maakt niet uit wat: een nieuwe programmeertaal, projectbeheer, … Vlei je neer bij je bureautafel en je bent vertrokken.

Beluister een podcast

Een podcast is een digitale audio-opname die je waar en wanneer je wil kan beluisteren. Je hebt er om Frans bij te leren, om je communicatievaardigheden bij te spijkeren, … Voordeel van een podcast is dat je ondertussen bijvoorbeeld de tuin kan onderhouden, een wandeling kan maken of de vaat kan doen. Kortom twee vliegen in één klap. Je bent nuttig bezig en je werkt aan jouw carrière.

Pascal Dewulf