Proeven van hoger onderwijs

Een goede opleiding is onontbeerlijk voor een leuke job. Maar hoe weet je welke studierichting iets voor jou is? SID-ins, opendeurdagen of een proefcollege? Je kan op veel verschillende manieren proeven van studierichtingen die jou wat lijken. Streekpersoneel rangschikt de mogelijkheden en geeft je een leidraad om je weg te vinden in het kluwen van opleidingen en instellingen.

SID-in

Wat?

De centra voor leerlingenbegeleiding en het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming organiseren vijf studie- en informatiedagen in de provincies. Verschillende universiteiten en hogescholen stellen hun opleidingen voor. Verder kan je er terecht voor informatie omtrent de arbeidsmarkt en je beroepskeuze.

Hier ga je heen…

…om je te oriënteren. Welke opleidingen zijn er? Waar ga ik die volgen? Wat kan ik later aanvangen met mijn diploma? Je kan je opties verkennen en al een eerste selectie maken. En vergeet geen grote tas mee te brengen, je gaat met kilo’s brochures naar huis.

Infodagen

Wat?

Vrijblijvende infodagen geven jou de kans om kennis te maken met verschillende studierichtingen en de sfeer op te snuiven op de campus. Je kan docenten spreken, uurroosters en programma’s inkijken en een blik werpen op leslokalen, labo’s en aula’s. Blader al eens door het cursusmateriaal en bekijk de verbindingen met het openbaar vervoer.

Hier ga je heen…

… om te bepalen of je aan deze instelling wil studeren en om extra informatie in te winnen over de studierichtingen die jou interesseren.

Openlesdagen

Wat?

Je kan in het voorjaar alvast een les meepikken aan de universiteit of hogeschool. Op verschillende woensdagnamiddagen neem je plaats in de aula om een les te volgen tussen studenten of te proeven van een voorbeeldles. Veel universiteiten of hogescholen koppelen de openlesdag ook aan een infomoment of een vragenuurtje.

Hier ga je heen…

… om een voorproefje te krijgen van de inhoud en het tempo van de lessen. Ook kan je van de gelegenheid gebruik maken om je verder te informeren over cursusmateriaal, de start van het academiejaar en alvast kennis te maken met toekomstige medestudenten.

Eveline Janssens