Volg een opleiding en vlieg omhoog op de carrièreladder

Heeft jouw carrière dat extra duwtje nodig? Volg dan een bedrijfsopleiding, waarbij je je vakkennis bijschaaft en/of nieuwe vaardigheden aanleert.

Grosso modo zijn er twee soorten opleidingen. Enerzijds kan je je richten op het verwerven van vakmanschap, zoals technische opleidingen, computercursussen of praktijkstages. Anderzijds kan je voor opleidingen opteren die zelfontplooiing centraal stellen, zoals coachingvaardigheden, stressmanagement of assertiviteitstrainingen. Eén ding is zeker: denk goed na over je keuze!

Kies je opleiding zorgvuldig

Ga niet om het even welke cursus volgen, gewoon omdat je dan een extra dag verlof krijgt. Je baas betaalt doorgaans veel geld om jou een opleiding te kunnen laten volgen. Het moet dus om iets gaan waar je zelf oprechte interesse in toont of dat je goed kan inzetten in je job.

Kies voor een opleiding die je sterktes benadrukt

Veel mensen denken dat ze een opleiding moeten volgen om aan hun zwaktes te werken. Maar het helpt je carrière meer vooruit als je je verder bekwaamt in iets waar je al goed in was. Volgens onderzoek heb je 50% meer kans om hogerop te komen wanneer je je sterke kanten ontwikkelt, dan wanneer je je zwaktes bijschaaft.

Kies voor een opleiding die je een voorsprong geeft

Vermijd de kudde en schrijf je niet in voor de populairste opleiding van de werkvloer. Verruim je horizon bijvoorbeeld met een computercursus, die je nadien een voorsprong geeft op je collega’s. Zij weten dan wel alles over onderhandelingstechnieken, jij bent de enige van je afdeling die het nieuwste computerprogramma onder de knie heeft.

Kies voor een opleiding waarbij je kan netwerken

Een opleiding is de beste manier om collega’s of vakgenoten beter te leren kennen. Bij een interne opleiding kan je jezelf sterk op de kaart zetten binnen de organisatie. Bij een externe opleiding verzamel je visitekaartjes die later in je carrière nog van pas kunnen komen.

Kies voor een opleiding die financieel iets oplevert

Bij sommige organisaties beland je na het afronden van een opleiding in een hogere salarisschaal. Dit mag niet de hoofdreden zijn, maar een goede motivator is het wel! Neem de cursussen serieus en studeer als dat van je gevraagd wordt. Je krijgt een opleidingskans, grijp die dan ook.

Gerlinde De Bruycker