7 manieren om opslag te vragen bij je baas (en te krijgen)

Opslag vragen, is steevast een netelig moment. Meestal wil je het wel, maar weet je niet goed hoe je het moet aanpakken. Deze tips helpen je alvast een flink stuk op weg.

Toon je succes

Het is heus geen schande om je verwezenlijkingen met je baas te delen. Zeker niet wanneer je hem opslag wil vragen. Sterker nog: het zal je zeker helpen om hem echt te overtuigen gedurende het beslissingsproces. Heb je daarentegen geen of weinig (vooropgestelde) doelstellingen behaald, dan hou je je beter ver van dit soort gesprekken.

Win-win

Een dikker loonzakje moet niet alleen voor jou een meerwaarde vormen. Wat schiet jouw baas ermee op? Geef bijvoorbeeld aan dat je in ruil bereid bent om een bijkomend project op je schouders te torsen, onder het motto: voor wat hoort wat.

Kies het juiste moment

Kies het moment van je gesprek op een strategische manier. Voel aan wanneer het momentum er is, bijvoorbeeld wanneer je bedrijf met positieve kwartaalresultaten komt.

Heb het niet enkel over een hoger salaris

Er zijn heel wat meer dingen in het leven dan alleen geld. Een loonsverhoging kan ook bestaan uit een betere bedrijfswagen, een nieuwe laptop, glijdende uren, een aantal dagen per week thuiswerken (je spaart de verplaatsing uit en wint aan tijd en middelen), een extra storting in de groepsverzekering, … Kijk dus eerst waar je prioriteiten liggen alvorens je hét gesprek met je baas zal hebben. Ziet hij of zij dat je je loonsverhoging in een bredere context ziet, dan zal het mogelijk sneller lukken om die loonsverhoging ook effectief uit de brand te slepen.

Je (half)jaarlijkse evaluatiegesprek als opstapje

Het is een cliché, maar je (half)jaarlijkse evaluatiegesprek is een ideaal moment om je pitch bij je baas te doen. Waarom? Op dat moment is hij er meestal ook mentaal meer op voorbereid.

Beter aan het begin dan aan het einde

Loonsopslag kan je best aan het begin van het jaar (in het eerste kwartaal bijvoorbeeld) vragen wanneer er weer budgetten beschikbaar zijn. In december om opslag vragen is daarentegen niet echt aangewezen. `

Aan het begin van een nieuw project

Heb je een belangrijk project toegewezen gekregen, dat is dat het ideale moment om aan de bel te trekken bij je baas. De druk is voor hem op dat moment immers een stuk hoger. Zegt hij neen, dan loopt hij immers misschien de kans jou kwijt te spelen.. Leg het er echter niet te dik op, want anders krijg je misschien een averechtse reactie.

Pascal Dewulf