Nieuwe spelregels als je ontslagen wordt terwijl je tijdelijk werkloos bent

Werknemers die door de coronacrisis tijdelijk werkloos zijn, worden in die periode wel eens ontslagen door hun werkgever. Maar wist je dat daar nu nieuwe spelregels voor gelden? Met wat moet je rekening houden?

Tot voor kort was het zo dat, als je werkgever je ontsloeg in een periode dat je tijdelijk werkloos was door de coronatoestand, de opzegtermijn ook liep in die periode van tijdelijke werkloosheid. Sommige werkgevers grepen dat dan ook wel eens aan om op die manier sneller en goedkoper van een werknemer af te geraken…

Nieuwe wet

Op 11 juni jongstleden werd dan ook een wet gestemd in het parlement die daar paal en perk aan stelt. De wet geeft als principe aan dat zowel een werknemer als een werkgever de arbeidsovereenkomst kunnen opzeggen tijdens een periode van tijdelijke werkloosheid wegens ‘corona’.

Alleen wordt de opzegtermijn die je werkgever moet naleven voortaan geschorst tijdens de periode van je tijdelijke werkloosheid. In die periode loopt de opzegtermijn dus niet. Dat geldt zowel als de opzeg gegeven werd voor de periode van tijdelijke werkloosheid als tijdens deze periode. Geef je zelf je ontslag, dan loopt de opzegtermijn integendeel in de periode van tijdelijke werkloosheid wel nog gewoon door.

Er is een uitzondering

Op de voorgaande regel bestaat er een uitzondering. Als de opzegtermijn die je werkgever je gaf reeds lopende was op 1 maart 2020 (dus voor de coronacrisis) en je nu tijdelijk werkloos bent door de coronacrisis, wordt de opzegtermijn nu toch niet geschorst.

Vanaf wanneer?

De nieuwe regels gelden vanaf de publicatie van de wet in het Belgisch Staatsblad. Dat gebeurt eerstdaags. De wet geldt dus niet retroactief zoals de indieners van het wetsvoorstel hadden gevraagd. Ben je met andere woorden al een tijdje tijdelijk werkloos en gaf je werkgever je enkele weken geleden je opzeg, dan kan je de schorsing die in de wet staat niet inroepen voor het gedeelte van je opzegtermijn dat al verstreek tot de publicatie van de wet in het Staatsblad.

Jan Roodhooft, advocaat