Loon bij ouderschapsverlof: hoeveel krijg je?

Wie er een maand tussenuit knijpt om voor de kinderen te zorgen, ontvangt uiteraard niet zijn volledige loon. Hoeveel krijg je wel?

Wanneer je ouderschapsverlof neemt, ontvang je geen loon van je werkgever. Wel krijg je een maandelijkse tegemoetkoming van de RVA: bij een voltijdse onderbreking is dat 707,08 euro netto per maand. Werk je deeltijds, dan wordt de uitkering proportioneel berekend.

Voltijds, halftijds of deeltijds?

Uiteraard hoef je je 4 maanden ouderschapsverlof niet per se in een keer op te nemen. Verschillende scenario’s zijn mogelijk. En een overstap van de ene naar de andere regeling is toegelaten.

  • VOLTIJDSE ONDERBREKING: Elke werknemer (voltijds of deeltijds tewerkgesteld) kan gedurende een periode van vier maanden de uitvoering van zijn arbeidsovereenkomst volledig schorsen. De periode van vier maanden kan naar keuze van de werknemer in verschillende maanden worden opgesplitst.
  • HALFTIJDSE ONDERBREKING: Elke voltijds tewerkgestelde werknemer kan gedurende een periode van acht maanden zijn arbeidsprestaties halftijds verderzetten. De periode van acht maanden kan naar keuze van de werknemer in verschillende maanden worden opgesplitst. Er moet echter rekening gehouden worden met een duur van twee maanden of een veelvoud hiervan bij elke aanvraag. Kies je voor dit regime dan krijg je een uitkering van 325,92 euro netto. Ben je ouder dan 50 dan kan dit bedrag stijgen tot 552,84 euro netto.
  • 1/5DE ONDERBREKING: Elke voltijds tewerkgestelde werknemer kan gedurende een periode van twintig maanden zijn arbeidsprestaties met één vijfde verminderen. Deze vermindering van de arbeidsprestaties kan naar keuze van de werknemer in verschillende maanden worden opgesplitst. Er moet echter rekening gehouden worden met een duur van vijf maanden bij elke aanvraag. Kies je voor dit regime dan krijg je een uitkering van 110,57 euro netto. Ben je ouder dan 50 dan kan dit bedrag stijgen tot 221,14 euro netto.

Bekijk de regeling schematisch.

Opgelet, alleen voor kinderen geboren na 8 maart 2012 kan je voor je vierde maand ouderschapsverlof een uitkering aanvragen.

Aanmoedigingspremie Vlaamse overheid

Naast je uitkering van de RVA heb je recht op de aanmoedigingspremie van de Vlaamse overheid. De regeling verschilt naargelang de sector waarin je werkt.

Meer informatie over de aanmoedigingspremies, vind je op werk.be

Geert Degrande