Mag je baas ouderschapsverlof weigeren?

Ouderschapsverlof moet werknemers de kans geven om een tijdlang extra aandacht te geven aan zijn kind. Verschillende formules zijn mogelijk, maar het komt er altijd op aan om tot een vergelijk te komen met je baas.

Mag de baas je aanvraag voor ouderschapsverlof zonder meer afwijzen? In principe niet, want als jij het tijdig hebt aangevraagd (minstens 2 maanden op voorhand) is het een wettelijk recht.

In uitzonderlijke gevallen kan de baas de start van je ouderschapsverlof (met maximum 6 maanden) uitstellen, maar dan moet hij wel bewijzen dat de organisatie waar je werkt zonder jou in grote problemen komt.

Voldongen feiten

Zo ver wil je het natuurlijk niet laten komen. Stap dus tijdig naar je chef voor overleg, want niemand wordt graag voor voldongen feiten gesteld. En het is zeker mogelijk om je flexibel op te stellen. Tot je kind 12 jaar oud is, kan jij in totaal vier maanden vrijaf krijgen. Maar het is net zo goed mogelijk om zes maanden halftijds te werken, of 15 maanden lang 4/5. Een combinatie van verschillende formules is ook mogelijk.

Deeltijs werkenden moeten volledig stoppen

Wie al deeltijds werkt, heeft enkel recht op een uitkering bij ouderschapsverlof als hij zijn activiteit volledig stopzet. Als je gewoon een dag minder wil werken, heb je wel nog de optie om onbetaald ouderschapsverlof op te nemen. Die variant bestaat ook voor voltijdse werknemers, maar is om begrijpelijke redenen iets minder populair.

Beschermd tegen ontslag

Zo gauw het ouderschapsverlof is aangevraagd, ben je beschermd tegen ontslag, tenzij de werkgever kan aantonen dat je een zware fout hebt gemaakt. Als hij je toch ontslaat zonder geldige reden, moet de werkgever je zes maanden loon uitbetalen, bovenop de gewone ontslagvergoeding.

Manu Sinjan