Je job kwijt door de covid-19 pandemie? Zo raak je weer snel aan een leuke baan

We kunnen er niet omheen: door de coronacrisis is het bij heel wat ondernemingen bijltjesdag. Ben jij je job kwijt doordat het bedrijf waar je aan de slag was in zwaar water kwam door de covid-19 pandemie? Dan raak zo je zo weer aan een nieuwe job.

Wat je vooral niet moet doen is in paniek raken. Dat werkt verlammend en dat is zowat het laatste wat je nodig hebt om snel aan een nieuwe baan te raken. Neem zeker de tijd om even uit te blazen en te bekomen, maar blijf vervolgens niet bij de pakken zitten. Je hebt immers alle kansen om snel weer een doorstart te maken. Boter bij de vis: vraag aan je baas bij je vertrek om een aanbevelingsbrief, al dan niet digitaal. Het zal je helpen om nog sneller aan een nieuwe job te raken.

Het beste van jezelf

Wat er ook gebeurt, blijft positief. Zit je in je opzegperiode, ga er dan nog altijd voor de volle 100% voor. Je baas zal je er dankbaar voor zijn. Afhankelijk van de job die je doet, is de kans immers groot dat je hem of haar ooit opnieuw tegen het lijf zal lopen. Los daarvan kan je best tot het einde het beste van jezelf geven. Het geeft een goed gevoel wanneer je de dingen correct afsluit en kan terugkijken op een geslaagde periode in je carrière. Zo houd je voorts ook deuren open voor toekomstige opportuniteiten.

Vragen staat vrij

Wat je ook doet, doe het niet alleen. Vraag hulp en advies aan collega’s, je baas of het hr-departement. Zij kunnen je helpen met tips en praktisch advies over hoe je nu verder moet. Misschien hebben ze wel een outplacementformule die ze je kunnen aanbieden of opportuniteiten in een ander filiaal van het bedrijf. Ben je ouder dan 45 en minstens één jaar aan de slag in een bedrijf dan is je baas zelfs wettelijk verplicht om voor een outplacementtraject te zorgen. Vragen staat vrij, zoveel is duidelijk. Moraal van het verhaal: alleen is maar alleen, ook professioneel. Samen sta je sterker zeker wanneer je een doorstart wil/moet maken in je carrière ten gevolge de coronacrisis.

Frisse start

Moet je min of meer op eigen krachten weer aan de slag zien te geraken? Ook dan zijn er tal van mogelijkheden. Begin eerst om voor jezelf uit te maken waar je naartoe wil. Is dat eenzelfde type van job als voordien of wil je een frisse start maken? Indien je voor het laatste kiest, lijst dan even op wat daarvoor nodig is. Een extra opleiding misschien? Spreek zeker je zakelijke netwerk aan op weg naar een nieuwe professionele uitdaging en vraag indien nodig ook VDAB om hulp. Al die betrokken partijen kunnen jouw overgang naar een nieuwe job zeker versnellen. Succes!

Pascal Dewulf