Veel overuren en je gezin toch happy houden: zo doe je dat

15/02/2017

Uit de jaarlijkse enquête van HR-dienstverlener SD Worx blijkt dat het werk erg op ons weegt. Zowat een op de drie werknemers klaagt over stress van een onaanvaardbaar niveau. Steeds meer en beter doen met steeds minder tijd is het devies. De hamvraag: hoe kan je te midden die ratrace ook nog je familie happy houden?

Een goede relatie en duidelijke afspraken met je baas zijn cruciaal voor je gezinsleven. Ben je gloednieuw aan de slag dan is dat misschien niet altijd even makkelijk, maar wanneer je al je strepen hebt verdiend op de werkvloer kan je gerust eens bij je baas binnenstappen om even te overleggen hoe je jouw werkdag zou willen organiseren. Is hij van het moderne type met een resultaatgerichte visie, dan kan je het zeker hebben over glijdende werkuren, een aantal dagen thuiswerk per week en dies meer, .... Gegarandeerd dat dit jouw gezinsleven ten goede zal komen.

Klaar staan voor mekaar

Uiteraard zijn er ook je familie en vrienden waarop je kan terug vallen. Het is niet te onderschatten hoe groot hun impact kan zijn op een gelukkig gezinsleven. Even een zieke kleuter in huis en oma die de zorg wel op zich wil nemen? Dat betekent meteen een stressfactor minder in het gezin en een stevige boost richting evenwichtig gezinsleven. Bottom line: niet enkel geld en status maken gelukkig, je moet ook een sociaal vangnet hebben in het leven. Dat zijn mensen waar je terechtkan met je dagelijkse beslommeringen om zo je leven te verlichten. Opgelet, dat werkt in twee richtingen. Ook jij en je gezin moeten in die optiek klaar staan voor anderen.

Duidelijke afspraken

Cruciaal naast afspraken met je baas zijn ook de regelingen die je treft met je partner. Duidelijke overeenkomsten leiden de facto tot een pak minder stress. Een gespannen situatie thuis ontstaat vaak uit een gebrekkige communicatie. Kijk hoe jullie je 'werkkracht' kunnen bundelen om daar het maximum uit te halen. Maak binnen de context van jullie respectievelijke carrières dan ook goede afspraken. Zorg daarbij vooral voor een win-winsituatie. Welke beslissingen jullie ook treffen, zorg dat beide partners zich er prima mee voelen.

Uitbesteden

Ook jij kan net als je baas werk uitbesteden, maar dan wel binnen je gezin. De wekelijkse poetsbeurt van het huis bijvoorbeeld. Of een onderhoudsbeurt van de tuin. Of de afhaalchinees. Er zijn heel wat manieren die niet gek veel geld kosten, maar wel de to-dolijst van het gezin een stuk lichter kunnen maken waardoor je natuurlijk meer tijd voor mekaar gaat overhouden. Iedereen happy.

Pascal Dewulf

Deel met anderen