Zo maak je van overuren een feest!

Heb jij een job waarin je regelmatig moet overwerken? Niet altijd even leuk, maar gelukkig kan je die overuren makkelijk ‘pimpen’ tot toffe uren.

’s Ochtends voel je het al: stapels werk op de plank én je grote presentatie moet nog af tegen morgen. Op acht uur tijd krijg je het niet gefikst. Bijt je tijdens de werkdag vast in de belangrijke dingen en bewaar de ‘makkelijkere’ taakjes voor je overuren, zodat je er minder tegenop ziet.

18 uur en iedereen is de deur uit… behalve jij. Net goed! Geniet van de rust op kantoor en zet een muziekje op. Of profiteer van de stilte om geconcentreerd door te werken.

Samenhorigheidsgevoel

Ben je niet graag alleen op kantoor? Spreek af met collega’s om samen overuren te doen. Het levert jullie vanzelf een samenhorigheidsgevoel op. Maak van de gelegenheid gebruik om bij te praten over de situatie op het werk (lees: bedrijfsroddels uit te wisselen).

Zet de verlaten werkvloer op stelten door tikkertje te spelen. Of verstoppertje. Of reis-rond-de-wereld. Braaf achter de computer blijven zitten is natuurlijk ook een optie.

Ga bij wijze van beloning nog iets drinken achteraf. Het glas wijn proeft dubbel zo lekker als jullie goed hebben doorgewerkt. Bovendien zijn spontane avondjes met collega’s veel leuker dan vooraf geplande incentives.

Recupereren

Overuren kloppen betekent ook dat je ze later kan recupereren als vakantietijd. Denk daar maar eens aan als je zo laat nog aan het zwoegen bent. Toegegeven, heel wat bedrijven lijken de overuren van hun werknemers vanzelfsprekend te vinden en vergoeden ze niet in loon of verlof. Neem het recht dan in eigen handen en kom de dag nadien een uurtje later. Wie kan daar nu iets op zeggen, als je een knaller van een presentatie aflevert?

Overwerk is leuk! Dat blijkt toch uit een studie van de Radboud Universiteit in Nijmegen bij 1.807 Nederlandse werknemers. De overwerkers hadden meer plezier in hun werk dan hun 9-tot-5-collega’s. Ze waren bevlogener en kampten niet vaker met mentale vermoeidheid. Het ging hier wel om matig overwerk: zo’n drie à vier uur in de week. Maak er dus zeker geen dagelijkse gewoonte van.

Gerlinde De Bruycker