Als je smartphone gestolen wordt op het werk…

Terwijl je op het werk aan de slag bent, wordt je smartphone die je bij je had gestolen. Kan je je werkgever daarvoor aansprakelijk stellen en hem het toestel laten vergoeden? Welke andere stappen kan je ondernemen?

Je werkgever gaat meestal vrijuit

Het is niet omdat je je smartphone bij je had op het werk en die daar gestolen wordt dat je werkgever daar sowieso aansprakelijk voor is. Er bestaat nu eenmaal geen wettelijke bepaling die aangeeft dat je werkgever steeds opdraait voor de diefstal van je eigen goederen op de werkplaats.

Er zijn uitzonderingen

Iets anders wordt het als je je toestel in bewaring moest geven aan je werkgever (doordat je dat bijvoorbeeld moet afgeven als je op het werk toekomt) of als je je privésmartphone ook voor je werk moet gebruiken. Meestal is dat dus niet het geval als je een administratieve job uitoefent in het bedrijf. De wet zegt nu eenmaal dat je werkgever als een goed huisvader moet zorgen voor het arbeidsgereedschap dat aan de werknemer toebehoort en voor de persoonlijke voorwerpen die door deze laatste aan de werkgever ‘in bewaring’ moeten worden gegeven.

Zelfs in deze gevallen zal je moeten aantonen dat je werkgever niet als een goede huisvader handelde. Moet je je smartphone bijvoorbeeld achterlaten in een niet-bewaakte ruimte en wordt die daar gestolen dan heb je goede argumenten om te zeggen dat dit het geval is. Stelt je werkgever je een afgesloten locker ter beschikking en wordt je smartphone daaruit gestolen dan zal het moeilijker worden je werkgever aansprakelijk te stellen.

Klacht indienen

In de meeste gevallen zal je werkgever dus niet aansprakelijk kunnen worden gesteld voor de diefstal. In die gevallen kan je nog altijd klacht neerleggen bij de politie of het parket. Vindt men vervolgens de dader van de diefstal dan kan je daar eventueel een schadevergoeding van vragen. Weet echter dat het maar al te vaak gebeurt dat de dader uiteindelijk niet wordt teruggevonden.

Jan Roodhooft, advocaat