Deze vergoeding krijg je als je tijdelijk werkloos wordt door het coronavirus

Heel wat werknemers belanden ten gevolge van de coronacrisis in tijdelijke werkloosheid. Maar op welke vergoedingen kan je dan aanspraak maken?

De coronacrisis zorgt ervoor dat heel wat bedrijven moeten sluiten van de overheid. Bedrijven die strikt gezien open mogen blijven sluiten al eveneens (deels) de deuren omdat ze bjivoorbeeld onvoldoende onderdelen of materialen binnenkrijgen of omdat hun omzet in belangrijke mate wegvalt.

Werkloosheidsuitkering

Als je tijdelijk werkloos bent wegens overmacht krijg je een werkloosheidsuitkering ten bedrage van 70 % van je loon. Het loon dat hiervoor in aanmerking wordt genomen is wel begrensd. Meer bepaald is er een plafond van toepassing van 2.754,76 euro per maand. Dat betekent dan ook dat je maximaal 1.928,33 euro per maand bruto kan krijgen. Op deze uitkering wordt een bedrijfsvoorheffing ingehouden van 26.75 %.

Bovenop dit bedrag ontvang je, als je tijdelijk werkloos wordt gesteld wegens overmacht om reden van het coronavirus, een supplement van 5,63 euro per dag. Het gaat dus om zowat 150 euro per maand (op basis van 26 dagen per maand).

Omdat het even kan duren vooraleer je dossier in orde is, zal je alvast 1450 euro forfaitair krijgen en zal de rest van het bedrag worden bijgestort.

Vergoeding voor nutsvoorzieningen

Bovenop het voorgaande krijg je van de Vlaamse overheid eenmalig een bedrag van 202,68 euro. Dit bedrag is gebaseerd op de gemiddelde maandelijkse water- en energiekost van de Vlaamse huishoudens. Ontvangt je partner of echtgenoot ook een tijdelijke werkloosheidsuitkering, dan ontvangt deze dit bedrag eveneens.

En wat met je extra-legale voordelen?

In de periode dat je tijdelijk werkloos bent, is je arbeidsovereenkomst geschorst. Je werkgever moet je in die periode geen loon meer betalen. Je hebt ook geen recht op maaltijdcheques. Als er een car policy bestaat in het bedrijf kan je daarin nazien of je je bedrijfswagen nog mag gebruiken in de periode dat je tijdelijk werkloos bent. Staat daar niets in dan kan je werkgever o.i. vragen dat je de wagen tijdelijk inlevert.

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)