Dit kan je doen bij schade door ijzel op de bedrijfsparking

De eerste koude van het jaar en de bijhorende sneeuw en ijzel komen er binnenkort wellicht weer aan. Maar wat zijn je rechten als je met je wagen slipt op de parking van het bedrijf en je wagen daarbij beschadigd raakt? Kan je vragen dat je werkgever die schade vergoedt?

Niet alle werkgevers zorgen ervoor dat de parking van het bedrijf sneeuw- of ijzelvrij gemaakt wordt. Het zou dan ook niet de eerste keer zijn dat een werknemer op zo’n niet geruimde parking met zijn eigen wagen slipt waarbij de wagen beschadigd raakt. Maar bij wie kan je dan aankloppen om deze schade vergoed te zien?

BA-verzekering?

Als eigenaar van een wagen ben je verplicht om je burgerlijke aansprakelijkheid te verzekeren. De verplichte verzekering burgerlijke aansprakelijkheid die je afsluit komt echter niet tussen voor je eigen schade. Ze zal integendeel wel tussenkomen als je ten gevolge van je slippartij schade veroorzaakt aan een derde (bijvoorbeeld een voertuig van een collega). De schade van die derde wordt dan door je verzekeraar ten laste genomen.

Omniumverzekering

Het kan gebeuren dat je een omniumverzekering afsloot voor je wagen. Als dat het geval is kan je daar aankloppen om een vergoeding te vragen voor de schade die je leed. Hou er wel rekening mee dat er een franchise van toepassing kan zijn en dat je dus riskeert dat niet al je schade vergoed wordt. Kijk dan ook in je polis of er inderdaad een franchise van toepassing is.

Je werkgever aansprakelijk?

Bij schade door ijzel of sneeuw op de bedrijfsparking kan je soms ook je werkgever daarvoor aansprakelijk stellen. Je kan nu eenmaal argumenteren dat die moet zorgen voor de goederen die je hem toevertrouwt (ook je wagen) en dat die aansprakelijk is voor schade daaraan, tenzij hij voldoende maatregelen nam om die schade te vermijden. Zo zou je je werkgever mogelijk aansprakelijk kunnen stellen als die onvoldoende maatregelen nam om de parking sneeuw of ijzelvrij te maken.

Jan Roodhooft, advocaat