Dit riskeer je als je morst op de peperdure handtas van een klant

De directie van een Amerikaanse countryclub vordert de betaling van maar liefst 30.000 euro van een ober die een glas wijn morste op de exclusieve Hermès-handtas van een klant. Maar zou zoiets ook in België kunnen gebeuren? Riskeer je als werknemer op te draaien voor schade die je veroorzaakt aan klanten?

Hoe goed je je job ook doet, een foutje of een onachtzaamheid kan iedereen overkomen. Maar in welke mate kan je werkgever (of een klant) je dan aansprakelijk stellen voor de schade die daardoor wordt geleden?

De regel

Als werknemer ben je in principe niet aansprakelijk als je aan je werkgever of aan een derde (bijvoorbeeld een klant) schade veroorzaakt tijdens de uitvoering van je arbeidsovereenkomst. Deze regel geldt ongeacht hoe groot de schade is.

Een uitzondering op die regel bestaat als er sprake is van bedrog, een zware fout of een herhaalde lichte fout in jouwen hoofde. Mors je dus bijvoorbeeld eenmalig wijn op de kleding of handtas van een klant dan hoef je niets te vrezen. Komt het morsen zeer geregeld voor dan loop je wel een risico dat je mee opdraait voor de daardoor veroorzaakte schade. Hetzelfde geldt als je bijvoorbeeld doelbewust wijn morste op een klant (omdat die bijvoorbeeld een vervelende opmerking maakte).

Andere afspraken?

Je werkgever kan ook geen andere afspraken met je maken in je arbeidsovereenkomst. Hij kan geen grotere aansprakelijkheid op jou leggen dan diegene die je wettelijk gezien hebt. Doet hij dat toch, dan zal een dergelijke bepaling niet geldig zijn. Er kan, wat de aansprakelijkheid tegenover de werkgever betreft, wel van de algemene regel worden afgeweken in een CAO.

En je werkgever?

Je werkgever op zijn beurt riskeert daarentegen wel aansprakelijk te worden gesteld voor de schade als jij effectief een fout beging bij het morsen. Of dat het geval is, is uiteindelijk een feitenkwestie. Zo zou het bijvoorbeeld perfect kunnen zijn dat je werkgever toch vrijuit gaat als de klant je per ongeluk een duw gaf waardoor je op hem of haar morste. Je werkgever kan verzekerd zijn voor dergelijke schadegevallen.

Jan Roodhooft, advocaat