Kan je je werkgever laten betalen als je met je wagen slipt op de bedrijfsparking?

De eerste sneeuw dit jaar is intussen een feit. Maar wat zijn je rechten als je met je wagen slipt omdat je werkgever de bedrijfsparking niet sneeuw- of ijzelvrij maakte? Kan je dan vragen dat hij de schade aan je wagen vergoedt?

Bij sneeuw of ijzel is het een klassiek gegeven dat er zich heel wat ongevallen voordoen. Heeft je werkgever een bedrijfsparking waarop je je eigen wagen parkeert dan kan het wel eens gebeuren dat je net daar slipt en schade hebt aan je wagen.

Je moet met de wagen komen

Moet je met de wagen naar het werk komen omdat je daarmee ook beroepsverplaatsingen moet doen (je moet bijvoorbeeld op klantenbezoek of naar een leverancier gaan met je wagen) dan heb je goede argumenten om je werkgever aansprakelijk te stellen voor de schade. Je werkgever is nu eenmaal aansprakelijk voor schade aan voorwerpen die je als werknemer in bewaring moet geven bij hem.

En anders?

Als je met je eigen wagen naar het werk komt maar daarmee geen beroepsverplaatsingen moet doen en je die op de bedrijfsparking parkeert is de voorgaande regel niet van toepassing. Toch betekent dat niet dat je werkgever in dat geval sowieso vrijuit gaat.

Je mag namelijk van je werkgever verwachten dat die op de bedrijfsparking voldoende maatregelen neemt om schadegevallen te vermijden. Je zou in toepassing van dat principe bijvoorbeeld kunnen vragen van je werkgever dat die strooit op de parking of dat die deze ijsvrij maakt. Doet je werkgever dat niet dan kan je hem wel eventueel aansprakelijk stellen. Hou er rekening mee dat de zogenaamde bewijslast op jou rust. Jij zal dus meer bepaald moeten bewijzen dat je werkgever onvoldoende maatregelen nam.

Rechtsbijstand

Als je omnium verzekerd bent voor je wagen zal je daar terechtkunnen om je schade vergoed te zien. Weet wel dat er een franchise van toepassing kan zijn. Heb je enkel een BA verzekering dan komt die niet tussen. Wil je je werkgever aansprakelijk stellen en heb je een rechtsbijstandsverzekering, dan kan je daar eventueel een beroep op doen om je belangen te helpen behartigen. Bij een discussie kan je eventueel ook een beroep doen op een advocaat op kosten van deze verzekeraar.

Jan Roodhooft, advocaat