Mag je naar muziek luisteren op het werk?

Je zou tijdens de werkuren in je kantoorruimte naar de radio willen luisteren of muziek willen spelen via je pc. Kan je werkgever je dat verbieden? Is het toegelaten wanneer er geen expliciet verbod door je werkgever werd opgelegd?

Zes op de tien werknemers zeggen dat ze wel eens naar muziek luisteren tijdens het werk. Dit zou hen zogenaamd creatiever en ook productiever maken. Maar is dat wel toegelaten?

Expliciet verbod

Je werkgever kan je wel degelijk verbieden om naar muziek te luisteren tijdens de werkuren. Daarvoor kan hij trouwens heel wat motieven hebben. Zo kan je werkgever er bijvoorbeeld op wijzen dat het luisteren naar muziek niet verenigbaar is met je werk, dat hij vreest dat je daardoor minder geconcentreerd kan werken, dat je bepaalde collega’s daarmee stoort en dies meer.

En anders?

Is er geen verbod van je werkgever, dan is het in principe wel mogelijk naar muziek te luisteren tijdens de werkuren als dat de uitoefening van je job niet hindert (bijvoorbeeld omdat je in een callcenter werkt). Het is dan alleszins ook van belang dat je je collega’s niet stoort bij de uitoefening van hun job. Dat kan je bijvoorbeeld vermijden door gebruik te maken van ‘oortjes’ bij het beluisteren van de muziek.

Om discussies naderhand te vermijden is het best dat je ook in dit geval even navraagt bij je werkgever of het hem stoort dat je naar muziek zou luisteren.

Unisono betalen?

Hou er rekening mee dat het feit dat jij naar muziek wil luisteren je werkgever wel eens geld zou kunnen kosten. De kans bestaan nu eenmaal dat hij daardoor een bijdrage moet betalen aan Unisono (het vroegere Sabam). En die vergoeding kan redelijk aanzienlijk zijn. Deze regel geldt niet voor bedrijven met minder dan 9 voltijdsequivalenten personeel.

Het risico dat je werkgever zal moeten betalen voor het feit dat jij muziek luistert is meteen een bijkomende reden om hem sowieso om zijn toestemming te vragen vooraleer je naar muziek luistert op je werkplek.

Jan Roodhooft, advocaat