Kan een relatie op het werk je je job kosten?

Je wordt verliefd op één van je collega’s op het werk. Maar wat als blijkt dat die liefde wederzijds is? Kan je in dat geval zonder problemen een relatie met je collega aanknopen? Of kan je werkgever je dat verbieden en je eventueel zelfs ontslaan?

Heel wat werknemers hebben wel eens een relatie gehad (of hebben die nog) op het werk. Maar wat riskeer je als je werkgever daar achter komt? En kan die zo’n relatie verbieden?

Een verbod kan niet

Je werkgever kan je niet zomaar verbieden om een relatie te hebben met een collega op het werk. Doet hij dat toch door bijvoorbeeld zo’n verbod in te lassen in je arbeidsovereenkomst of in het arbeidsreglement, dan is dat verbod niet geldig. Je kan dan namelijk zeggen dat dit indruist tegen je recht op eerbiediging van je privéleven. Op dat vlak hoef je je dus alvast geen zorgen te maken.

Niet overdrijven

Hoewel je dus een relatie mag hebben met een collega, is het wel belangrijk niet te overdrijven in wat je doet en de uitoefening van je job niet in het gedrang te brengen. Als je te veel tijd doorbrengt in het bureau van je (nieuwe) partner, meer met deze partner bezig bent dan met het werk, jullie alleen nog oog hebben voor elkaar en niet meer voor andere collega’s enz. dan hoeft je werkgever dat niet zomaar te aanvaarden. Hij zou je dan kunnen ontslaan.

Dringende reden

In extreme gevallen zou je werkgever je zelfs kunnen ontslaan om een dringende reden. Denk daarbij maar aan het geval dat je op de werkplek met je nieuwe liefde seks hebt (terwijl bijvoorbeeld collega’s dat konden zien), of dat je als leidinggevende de ondergeschikte waar je een relatie mee hebt voortrekt bij evaluatiegesprekken. Zolang je je op een ‘normale wijze’ gedraagt, hoef je voor het voorgaande geen schrik te hebben. Een ontslag om een dringende reden zal enkel ter sprake kunnen komen in uitzonderlijke situaties die echt de grenzen van het aanvaardbare te buiten gaan.

Jan Roodhooft, advocaat