6 spannende jobs voor ingenieurs

Op zoek naar een boeiende baan als ingenieur? Dan zij deze spannende jobs misschien wel wat voor jou.

1. F1-ingenieur

Leven langs de racetrack. Hypersnelle bolides optimaliseren volgens de laatste state-of-the-arttechnologie, tijdens de race vaak 24/7 in stand-by zijn om problemen snel bij te stellen, maar vaak ook de hele wereld afreizen tussen de verschillende circuits. Klinkt je dat als muziek in de oren? Dan zit je als F1-ingenieur gebeiteld.

2. Ruimtevaart ingenieur

Stel jezelf voor dat je mee helpt bouwen aan een satelliet voor internetcommunicatie, een maanlander of Marslander? Bijzonder spannend want je weet dat alles perfect moet zitten op het moment van de lancering. Dat betekent dat je bijzonder minutieus tewerk gaat en volledig gefocust bent op je job. Alles moet tot in de puntjes kloppen. Je bent dan ook maniakaal wanneer het op details aankomt. Tijdens de lancering en vlucht moet je bovendien onmiddellijk bijspringen indien er iets fout gaat. Iets voor jou?

3. Entertainment ingenieur

Neen, dit betekent niet dat je je werkmakkers moet entertainen. Je bedenkt daarentegen mechanische- en structurele systemen voor toneel- en entertainmentscènes, theatrale faciliteiten, themaparken en dies meer. Een reusachtig draaiend podium voor Cirque du Soleil? Jij bedenkt het. Een ingewikkelde set bouwen voor de volgende Hollywood-kaskraker? Jij kan dat. Liveshows ontwerpen voor grote rocksterren zoals U2? Een fluitje van een cent voor jou als entertainment ingenieur.

4. Fotonica ingenieur

Wist je dat op de Frans-Zwitserse grens in de buurt van Genève bij de Large Hadron Collider (de roemruchte deeltjesversneller) tien keer zoveel ingenieurs en technici zijn tewerkgesteld dan onderzoeksspecialisten? Alhoewel je die laatste functie uiteraard ook als ingenieur kan invullen. Dat betekent dus dat ze er voortdurend op zoek zijn naar knappe (technische) koppen om die 27 kilometer lange deeltjesversneller in topconditie te houden, maar ook om nieuwe onderzoekshorizonten te verkennen.

5. Achtbaan ingenieur

Krijg je ook meteen positieve kriebels wanneer je het woord achtbaan of rollercoaster hoort? Welnu, die pleziertuigen komen niet zomaar vanzelf aanwaaien. Voor een eerste bezoeker in een pretpark het uitschreeuwt van spanning en blijdschap tijdens een ritje op dergelijke achtbaan hebben jij en je team al een volledige ontwikkeling, testen en implementatie van die achtbaan achter de rug. Misschien mag je als proefkonijn zelf wel eerst een paar testritjes maken. Heerlijk, toch?

6. Windmolenpark ingenieur

Even een windmolenpark neerzetten ergens in de Noordzee? Dan hebben ze jou nodig. Eigenlijk ben je een bouwkundig ingenieur met specialisatie in constructies in en rond het water. Tja, dat je regelmatig van huis zal zijn, hoeven we je alvast niet te vertellen. Dagelijks heen en weer naar huis pendelen is immers niet evident wanneer je een boorplatform in mekaar aan het zetten bent ergens midden in de Noordzee. Hou je daarenboven van de zee en het leven op geïsoleerde plekken? Dan zou dit wel eens je droomjob kunnen zijn. Werk te kort zal je alvast niet hebben want de offshore windindustrie groeit razendsnel.

Pascal Dewulf