Bij deze job is dyslexie een absolute troef

Heb je dyslexie? Dan weet je dat het professioneel soms knap lastig kan zijn. Er zijn echter jobs waarbij je dyslexie een troef kan zijn. Lees even verder.

Ben je dyslectisch? Dan weet je dat dit beroepsmatig niet altijd evident is. Correct lezen, schrijven en begrijpen worden immers nog al te vaak gezien als een indicator voor intelligentie of het gebrek eraan. Het is echter niet omdat je (soms) moeite hebt met woorden of taal dat je geen supertalent kan zijn. De meetinstrumenten die worden gebruikt in het onderwijs en op de arbeidsmarkt zijn echter vaak al decennialang gestandaardiseerd. Met dyslexie heb je echter geen gestandaardiseerd denkpatroon. Vaak verwerk je gewoonweg informatie op een andere manier. Daar is niets mis mee.

Troef

Vaak zien mensen hun dyslexie als een gebrek. Voor een aantal jobs kan het echter een troef zijn. De kans dat leerlingen bij het Engelse Government Communication Headquarters (GCHQ) dyslectisch zijn, is bijvoorbeeld vier keer groter dan bij de gemiddelde organisatie. De Engelse inlichtingendiensten schijnen immers een voorkeur te hebben voor mensen wiens hersenen informatie op een andere manier verwerken. Dat is niet toevallig.

Waardevolle vaardigheden

GCHQ geeft immers aan dat mensen met dyslexie waardevolle vaardigheden hebben om patronen te herkennen die anderen missen. Dat is alvast een belangrijk gebied dat het Britse inlichtingenagentschap wil aanmoedigen omdat het evolueert van old skool methodes zoals afluisterapparatuur richting hightech cybersecurity en data-analyse. “We zijn op zoek naar mensen die iets kunnen zien dat niet op zijn plaats is in een groter geheel, die een goed visueel bewustzijn hebben en anomalieën kunnen herkennen”, zegt Jo Cavan, de directeur strategie, beleid en betrokkenheid bij GCHQ.

Digitalisering

Feit is dat atypische patroonherkenning alsmaar meer een troef wordt in een wereld waar digitalisering het absolute voortouw neemt. Tot bij GCHQ moet je niet. Ook dichter bij huis liggen er zeker opportuniteiten voor het rapen. Voel je je geroepen? Go for it.

Pascal Dewulf