Helpt een certificaat als “Top Employer” om talent aan te trekken?

Het Top Employers Institute reikte dit jaar aan 59 Belgische bedrijven het certificaat van Top Employer uit. Het certificaat is volgens country manager Steven Van Raemdonck voor ondernemingen een mooie referentie om sollicitanten te overtuigen om bij hen aan de slag te gaan.

Uitstraling

Top Employers is een wereldwijd certificeringsbedrijf dat zich al meer dan een kwarteeuw inzet om organisaties die uitstekende arbeidsvoorwaarden bieden, te helpen om erkend te worden als fantastische werkgevers. Daarvoor onderzoekt het instituut HR-data en HR-policies. Bedrijven die een erkenning krijgen als “Top Employer” vergroten via dat keurmerk hun uitstraling op de arbeidsmarkt. Bovendien verschaft het hen inzicht in hun sterke en zwakke punten qua HR dankzij de benchmark.

Stijging

Begin februari vond in Antwerpen het jaarlijkse certificeringsdiner voor België en Nederland plaats. Dit jaar kregen daar 59 Belgische bedrijven het certificaat. “Dat is een stijging met 9% ten opzichte van vorig jaar”, legt country manager Steven Van Raemdonck uit. “Daarmee is België in Europa het land met de grootste toename van het aantal gecertifieerde ondernemingen. Dat de economie aan het aantrekken is, is daar wellicht niet vreemd aan. Elke onderneming met meer dan 250 medewerkers kan een aanvraag indienen tot certifiëring. Ook voor kleinere bedrijven is dat mogelijk op voorwaarde dat ze deel uitmaken van een grote internationale groep met wereldwijd meer dan 2.500 medewerkers. Het certificaat ook effectief behalen, zorgt voor een grote uitstraling. Het is een uitstekend middel om zich te profileren op een ogenblik dat talent weer schaarser wordt. We merken dat duidelijk in de farma-industrie. Daarin had vorig jaar één bedrijf het certificaat, nu zijn het er vijf geworden.”

Lokaas voor topvissen

Het gros van de 59 bedrijven die zich voor 2017 “Top Employer België/Belgique” mogen noemen, is gevestigd in Vlaanderen en meer bepaald in Brussel, maar er is ook een toenemend aantal Waalse bedrijven dat een certificaat krijgt. “Sommige bedrijven ontvangen het certificaat al voor de twaalfde keer op rij”, geeft Steven Van Raemdonck nog aan. “Het is dus duidelijk dat dit voor hen ook voordelen oplevert bij het vissen in de talentvijver en dat het certificaat van Top Employer een lokaas is waar de “topvissen” gemakkelijk in bijten. We horen in ieder geval van heel wat bedrijven dat het uitspelen van hun hoedanigheid van “Top Employer” vaak sollicitanten over de streep haalt. Vandaar allicht dat er bij de gecertificeerde bedrijven ook twaalf nieuwkomers zijn die zo hopen ook gemakkelijker toptalenten te kunnen aantrekken.”

Onboarding

Uit de bevragingen is volgens Steven Van Raemdonck voorts gebleken dat de directie van topbedrijven in toenemende mate betrokken is bij de “onboarding”, en dat de integratie al begint vóór de medewerker effectief in dienst is. “Ze willen dat nieuwe medewerkers zich meteen thuis voelen en leveren daarvoor heel wat inspanningen, zelfs in de periode tussen het ondertekenen van het contract en de effectieve start als werknemer. Ze beseffen immers heel goed hoe belangrijk het is om een grote betrokkenheid te creëren. Een tweede trend is dat de ontwikkeling van medewerkers steeds meer gebeurt via alternatieve weg, bijvoorbeeld via e-learning, sociaal leren en programma’s voor continu leren, en minder via klassieke classroom trainingen.”

Geert Degrande