7 dingen die op de werkvloer (onbewust) voor stress zorgen (en hoe je die verhelpt)

Stress op het werk, wie zit daar eigenlijk op te wachten? Niemand. Toch kan je er niet omheen. Soms is de werkdruk immers groot. Te groot om je echt lekker te voelen. Deze 7 stressverwekkers kan je alvast de kop indrukken.

Je hebt het druk, druk, druk

Alle kleine beetjes helpen om de werkdruk te verlichten. Begin ’s morgens misschien een kwartiertje vroeger of eindig wat later dan normaal. Ook in het weekend, als je daar zin in hebt natuurlijk, kan je gerust nog een halfuurtje snel wat bijwerken. Al die kleine momentjes samen helpen de werkdruk zo alvast weer in evenwicht te brengen.

Je piekert je suf

Een goede methode om je gepieker een halt toe te roepen, is door de dingen op te schrijven waarover je je werkgewijs zorgen maakt. Het is een stress reliever die ergens tussen een kattenbelletje en een to-dolijstje zit. Het feit dat je het af en toe kan bekijken en er zich oplossingen in je hoofd vormen, haalt je stressniveau gelijk een stuk omlaag.

Je collega maakt je gek

Collega’s. Je kan ze niet kiezen. En dan is er die collega die voortdurend een beroep doet op jouw goodwill. Leer om je grenzen af te bakenen. Uiteraard moet je er zijn voor je collega’s. Maar te veel is te veel. Geef aan waar het voor jou stopt. Ook naar die ene collega waar je soms hoorndol van wordt.

Je baas ademt (figuurlijk) in je nek

Heb je de pech om met een micromanager (lees: jouw baas) aan de slag te zijn? Iemand die constant moet weten waar je mee bezig bent en waarom? Dan kan het leven op de werkplek soms verdomd moeilijk zijn. Probeer de pil misschien wat te verzachten door resultaatgerichte taken af te spreken. Zo bewaar jij je autonomie en kan je baas je afrekenen op het resultaat.

Je baan lijkt je helemaal op te slorpen

Wanneer je helemaal dreigt te verzuipen in je job en je wanhopig door het raam staart, denk dan nog eens aan de tijd dat je met die job begon. Hoe blij je was dat je aan de slag kon en hoe enthousiast je erover was. Alles went, ook een job. Wanneer je dat blije gevoel weer even voor de geest haalt, vind je al snel een tweede adem om er weer tegen aan te gaan.

Je kan niet meer focussen

Je hoofd zit vol. Helemaal vol. Er kan niets meer bij en concentreren lukt je niet meer. Stap even weg van je werkplek en ga voor koffie/thee. Indien je kort naar buiten kan lopen doe dat dan. Adem even diep in en uit en geniet van je drankje. Denk aan fijne dingen die je hebt beleefd de voorbije dagen. Stilaan zal de mist in je hoofd opklaren en kan je er weer tegenaan.

Je wordt niet gewaardeerd en bent daardoor onzeker over je baan

Stiltes zijn vaak pijnlijker dan woorden. Je verkeert immers helemaal in het ongewisse. En laat een mens nu net een sociaal dier zijn. Interactie en feedback zijn essentieel voor je welzijn. Aarzel dan ook niet om feedback te vragen aan je baas of collega’s die je in vertrouwen kan nemen (hopelijk zijn dat alle collega’s). Wanneer je in retour een glimlach, een schouderklop of een thumbs-up krijgt, ben je weer helemaal in je nopjes.

Pascal Dewulf