War for talent zorgt voor stress bij ondernemers

7 op de 10 ondernemers ervaren regelmatig tot zo goed als altijd stress. Dat blijkt uit een bevraging van hr-dienstengroep Liantis. “Onder meer de stijgende grondstofprijzen, materiaaltekorten en personeelsproblemen zorgen voor die extra stress”, vertelt expert Karel Van den Eynde van Liantis.

Begin april 2022 vroeg hr-dienstengroep Liantis aan 1.061 Belgische ondernemers in welke mate ze last hadden van psychosociale problemen zoals stress, vermoeidheid of het gevoel dat het soms allemaal te veel is. 69,1% rapporteerde regelmatig tot zo goed als altijd stress, en 68% regelmatig tot zo goed als altijd vermoeidheid. 6 op de 10 ondernemers hebben dan weer regelmatig tot zo goed als altijd het gevoel dat het allemaal te veel is. Het is een opvallende vaststelling omdat ondernemers vorig jaar – na het crisisjaar 2020 – opnieuw minder psychosociale problemen meldden. “Momenteel ervaren ondernemers opnieuw een zeer moeilijke situatie door onder meer de stijgende grondstofprijzen, materiaaltekorten en personeelsproblemen. Bovendien hadden ze gehoopt om na de coronacrisis opnieuw vol vooruit te kunnen gaan, maar door de huidige problemen lukt dat niet. En dat creëert een enorme moedeloosheid”, legt expert zelfstandige ondernemers Karel Van den Eynde van Liantis uit.

War for talent

Vooral de grote personeelsproblemen spelen een rol in het psychosociaal welzijn van ondernemers. “Voornamelijk ondernemers die aangeven dat ze met een personeelstekort kampen, zeggen dat ze regelmatig tot zo goed als altijd stress ervaren. Niet voldoende personeel vinden, zorgt dus echt voor kopzorgen. Bovendien gaan ondernemers dan net zelf harder werken om dat personeelstekort op te vangen, en dat zorgt voor een grote vermoeidheid”, aldus Karel Van den Eynde. “En als ze dan toch de nodige mensen vinden, komen daar nog eens de bezorgdheden bovenop van de stijgende loonkosten. Dat maakt soms dat ze aarzelen om de stap naar een aanwerving te zetten. Kort gezegd: de ‘war for talent’ is reëel en zorgt voor veel bijkomende stress bij ondernemers.”

Psychosociaal welzijn als taboe

Liantis roept dan ook op om stress bij ondernemers bespreekbaar te maken. “Het is iets dat we al langere tijd aankaarten. Psychosociaal welzijn blijft nog te vaak taboe, terwijl erover praten zeker kan helpen”, aldus Van den Eynde. “Zo bestaan er ondernemerscoaches die met ondernemers over hun uitdagingen praten én op zoek gaan naar oplossingen die zowel hun persoonlijke situatie als die van hun onderneming vooruithelpen”, geeft hij nog mee.

Mieke Vercruijsse