Agile: wat is het en hoe kan het je manier van werken veranderen?

Je kan de laatste tijd op geen werkplek meer komen of iedereen heeft het over Agile werken. Agile: wat is dat eigenlijk en kan het jouw manier van (samen)werken verbeteren? Wij vertellen jou er graag meer over.

De belofte van Agile is om bedrijven (en dus ook jou en je collega’s) sneller, flexibeler en meer wendbaar te laten (samen)werken. Agile staat vrij vertaald voor ‘lenig’. Basisidee is dat niet iedereen nog langer op zijn of haar eilandje werkt en slechts af en toe boven water komt. Binnen de Agile aanpak werken medewerkers samen in compacte, multidisciplinaire en multifunctionele teams. Dat doen ze in korte intervallen.

Sprintjes trekken

In het hart van Agile staan doorgaans snelle ‘sprints’ en snelle besluitvormingscycli centraal. Met de taken die je krijgt toegewezen of die vanuit het team worden aangepakt, ga je werksprintjes trekken van twee à drie weken. Na die paar weken wordt de voortgang van die taken binnen het team vervolgens tegen het licht gehouden. Door die korte sprintperiodes worden obstakels, conflicten of specifieke issues zo snel en accuraat bijgestuurd. Die sprints zijn niet eigen aan Agile maar wel aan de subset die vaak in combinatie wordt gebruikt. De Scrum-methode.

Verzameling van principes

Softwareontwikkelaars bedachten de Agile aanpak ruim twintig jaar geleden. Vaak wordt het gezien als het beste alternatief voor de projectgedreven aanpak van traditionele matrixorganisaties. Vrij vertaald staat dat laatste voor een gescheiden organisatiestructuur die vandaag de overgrote meerderheid van de bedrijven nog altijd typeert. Agile is eigenlijk een verzameling van allerhande principes en methodes. De meest bekende daarvan is, zoals eerder al aangehaald, de Scrum-methode. Scrum is een flexibel raamwerk dat zich uitstekend leent voor het werken aan complexe producten en oplossingen. Een Scrumteam is daarbij zelfsturend en betrekt naast de teamleden ook klanten en/of opdrachtgevers. Dat schept heldere verwachtingen en duidelijke doelen.

Co-creatie

Wat kan Agile voor jou betekenen? Wel, werk je vaak in teams dan kan je er zeker van zijn dat met de combinatie van bijvoorbeeld Agile/Scrum jouw workflow doorgaans een stuk vlotter zal verlopen. Vaak doe je in een Agile/Scrum omgeving ook aan co-creatie. De klant krijgt jouw product/dienst in wording regelmatig tussentijds te zien. Dat is gelijk een levensgrote tegenstelling met een projectgedreven aanpak waarbij die klant doorgaans enkel betrokken wordt bij de kick-off en de oplevering. Doordat je met Agile/Scrum bovendien stevig aan risicobeheersing doet, ga je doorgaans ook de kosten drukken. Tot slot werk je over de grenzen van departementen heen en worden de taken daardoor een stuk minder abstract en tegelijkertijd overzichtelijker. Doordat je met Agile/Scrum zo intens samenwerkt in korte sprints is er doorgaans ook een hogere mate van energie en werkplezier. Sprinten maar.

Pascal Dewulf