Dit kunnen paarden vertellen over leiderschap

De manier waarop paarden leiden en in het leven staan, kan ons heel wat tips geven voor een goed leiderschap. Annemieken Van Reepingen en Nadja Talpaert, beiden gepassioneerd door leiderschapsontwikkeling en paarden, kwamen tot boeiende inzichten. Het resultaat hiervan is te lezen in het boek ‘Komt een paard in de boardroom’.

Dr. Annemieken Van Reepingen is praktiserend huisarts, psychologe en internationaal erkende paardencoach. Nadja Talpaert is een ervaren en internationaal erkende leiderschapscoach, met een passie voor paarden. De twee dames vonden elkaar en schreven samen een boek. Het boek laat de paarden aan het woord, waarbij de auteurs als vertalers fungeren. Een leuke en originele manier van aanpak. Bovendien is het boek doorspekt met praktijkvoorbeelden en getuigenissen. Wij geven met plezier enkele tips voor een goed leiderschap.

Connectie²

  • Connecteer met jezelf

Leiderschap begint bij connectie met jezelf. Je dient je bewust te zijn van je eigen noden en gedachten. Tijd nemen om stil te staan, te stoppen en te luisteren. Luisteren naar de informatie die je van je lichaam krijgt en er rekening mee houden. Daarnaast vormt ook het in verbinding zijn met je emoties en er constructief mee omgaan en essentieel onderdeel van connectie met jezelf en een essentieel onderdeel van connectie met je omgeving. De techniek van de bodyscan helpt om zowel lichamelijke als emotionele inzichten te verkrijgen in jezelf. Het is belangrijk om al je intelligenties in te zetten in leiderschap: leiden vanuit je hart en je buik en je hoofd. Hierbij ruimte creëren is essentieel.

  • Connecteer met de ander

Wanneer je erin geslaagd bent connectie te maken met jezelf, is het tijd om ook met de ander verbinding te maken. Aanwezigheid is hierbij het kernwoord en daartoe onderscheiden de auteurs drie voorwaarden: hier en nu aanwezig zijn, in contact zijn met de bredere context en een zachte blik. Om te connecteren is ook doeltreffende communicatie nodig. Doeltreffende communicatie is duidelijk en consistent, gedoseerd en afgestemd en vaak ook moedig en ook dit leren de paarden ons.

Bepaal je visie

Als leider heb je een visie nodig, afgestemd op je waarden, om duidelijk richting te kiezen en te kunnen communiceren. Talenten zetten je op weg: de activiteiten die je goed kunt en energie geven zijn je talenten. Om je leiderschap op je waarden en talenten af te stemmen, zou het noodzakelijk kunnen zijn ruimte te maken door een aantal zaken te schrappen die niet meer in deze nieuwe prioriteiten passen. Nadenken over wie je wilt zijn binnen jouw huidige rol in de organisatie en duidelijkheid creëren voor jezelf rond jouw opdracht, geeft je meer standvastigheid en richting.

Neem anderen mee in je beweging

Als leider neem je anderen mee in een beweging, waarvan elke betrokken partij de zin ziet en waaraan elke medewerker wil bijdragen. Elk vanuit zijn eigen waarden en talenten. Om die beweging in te zetten en gaande te kunnen houden, is net voldoende druk nodig, zonder beperkend te zijn. Je delegeert en geeft feedback, uit waardering, zodat medewerkers het meeste uit hun groeikansen kunnen halen. Fouten vormen onderdeel van het leerproces. Als leider vraagt dit volharding en vasthoudendheid als cruciale sleutel tot succes, meer dan intelligentie of genialiteit.

Mieke Vercruijsse/foto Bart Van Eynde

Komt een paard in de boardroom, Annemieken Van Reepingen en Nadja Talpaert, uitgeverij Lannoo.

Meer informatie www.komteenpaardindeboardroom.be