Foutje gemaakt? Geen probleem!

Oh oh, je hebt een blunder begaan op het werk. Geen zorgen, met ons plan van aanpak heb je het zo rechtgezet, met complimenten van je baas.

Niet wegmoffelen

Heb je een fout gemaakt, licht je baas dan meteen in. Probeer de fout niet weg te moffelen, uiteindelijk zal die toch boven komen drijven. Probeer de schuld zeker niet op iemand anders af te schuiven, je komt dan erg onprofessioneel over. Neem dus je verantwoordelijkheid op. Gaat het om iets onbeduidends dat geen gevolgen heeft voor het bedrijf en dat je zelf recht kan zetten, dan is dat uiteraard niet per se nodig.

Analyseer

Neem even de tijd om te achterhalen wat er juist misgegaan is: wat heeft de fout veroorzaakt, wat zijn de gevolgen, wat had je beter kunnen doen en hoe kan je dat in de toekomst vermijden? Het kan je in de toekomst helpen en zal je meer zelfvertrouwen geven na je blunder.

Verontschuldig je

Bied je verontschuldigen aan en laat het daarna rusten. Jezelf verwijten zitten maken helpt niet, gebruik je energie om de fout recht te zetten.

Stel een actieplan op

Stel een actieplan op om de fout recht te zetten. Doe dat liefst voor je je baas gaat opzoeken, dan heb je heel concrete acties die je kan voorleggen. Wees zeer precies: wat ga je doen, wat zullen de reacties of resultaten zijn en hoelang denk je nodig te hebben om de fout recht te zetten? Wie weet is je baas erg onder de indruk van je capaciteit om problemen op te lossen.

Investeer wat vrije tijd

Om helemaal professioneel over te komen, kan je je actieplan na je werkuren uitvoeren. Zo laat je zien dat je je fout recht wil zetten en kost het het bedrijf geen extra geld of loon.

Relativeer

Een mailtje naar de verkeerde ontvanger, een belangrijke meeting gemist of een order vergeten uit te zenden? Dat heeft natuurlijk gevolgen. Maar bedenk dat er ergere dingen zijn: niemand is gewond geraakt of erger.

Ergste nachtmerrie

Wat is het ergste dat kan gebeuren? Confronteer je angsten: geen kans op promotie, een boze klant of een ontslag? Spreek ze uit… en parkeer ze dan. Het helpt niet als deze in je achterhoofd blijven hangen. Concentreer je op het rechtzetten van je fout.

En vergeet vooral niet dat missen menselijk is en dat het iedereen overkomt.

Eveline Janssens