How to: een multiculturele eindejaarssfeer op kantoor

Jullie werkvloer is een rijke verzameling van culturen en verschillende herkomsten. Voor het eindejaar houdt iedereen van een gezellige feeststemming, maar niet iedereen is opgegroeid met ‘Kindeke Jezus’ in een kerststal. Regiotalent heeft ideetjes te over voor een fijne en multiculturele eindejaarssfeer.

Donkere tijden

Wat iedereen in de eindejaarsperiode opzoekt, is gezelligheid, licht en warmte. We willen de kou en het donker zo veel mogelijk buitensluiten. Licht speelt een belangrijke rol bij verschillende feesten: Kerstmis, het Joodse Chanoeka, het hindoeïstische lichtfeest Diwali,… Begin dus met licht en warmte binnen te halen op kantoor.

Haal de lichtslingers uit de opslagruimte, laat de kerstboom even voor wat hij is en gebruik de lichtjes om het kantoor gezellig te maken. Steek ze in een vaas op de receptiedesk, drapeer ze om het koffieapparaat of creëer een stilleven met wat groen op een tafeltje.

Kaarsen zorgen meteen voor een knusse sfeer. Kies elektrische exemplaren voor de brandveiligheid. Een aantal stompkaarsen op een groot dienblad, een rij theelichtjes met daartussen wat tafelconfetti in zilver of goud of kleine en grote kaarsen her en der verspreid op de vensterbanken. Sfeer verzekerd.

Nieuw begin

De eindejaarsperiode staat in elke cultuur gelijk aan het afsluiten van het nieuwe jaar en de start van iets nieuws. Tel samen met je collega’s af naar 2020 en jullie zijn meteen in feeststemming.

Stel een aftelkalender samen. Net als een adventskalender is er voor elke dag een afvinkvakje, doosje of luikje dat je kan aankruisen of openen. Tel zo samen met je collega’s af naar 31 december.

In plaats van een kerstboom, kiezen jullie voor een wensboom of wensbord. Elke collega kan op een kaartje een wens noteren voor de collega’s. Bevestig alle kaartjes aan een boom of een bord en zet deze op een prominente plaats.

Worden op jullie kantoor veel talen gehanteerd? Leer de beste wensen uiten in alle talen. Laat iedereen ‘Gelukkig Nieuwjaar’ noteren in de talen die hij of zij machtig is en zorg voor een fijne display. Pak op de nieuwjaarsreceptie uit met jullie uitgebreide talenkennis.

Feest

Multiculturele werkvloer? Dan maak je er een nieuwjaarsreceptie van met veel smaken en kleuren. Vraag iedereen iets lekkers mee te brengen dat een specialiteit is in zijn of haar cultuur. Een hapje, iets zoets of een drankje: alles staat vrij. Klink samen op een jaar vol nieuwe ontdekkingen en uitdagingen!

Eveline Janssens