Veilig terug naar de werkvloer

Vanaf woensdag 9 juni 2021 mogen alle werknemers stapsgewijs weer naar de werkvloer. Voor velen is dat een zegen: eindelijk de collega’s terugzien en eindelijk een duidelijke scheiding tussen werk en privé. Omdat het coronavirus ons nog steeds parten speelt, geven we graag wat tips om alles vlot en veilig te laten verlopen.

1. Houd afstand

Het coronavirus verspreidt zich onder meer via kleine waterdruppeltjes die bij spreken, hoesten, niezen en hevig ademhalen vrijkomen. Daarom is het belangrijk om de afstand van 1,5 meter steeds te bewaren en zeker een mondmasker te dragen als deze afstand niet gegarandeerd kan worden.

2. Voldoende ventilatie

Zorg dat er voldoende verse lucht binnenkomt op kantoor. Dat kan door de ramen en deuren open te zetten of door een ventilatie die perfect afgesteld is. Een bijkomend voordeel van openstaande deuren is dat je minder de deurklink aanraakt en zo verspreiding van het virus via oppervlaktes reduceert.

3. Geen drukte

Vermijd op kantoor plaatsen waar het druk is. Allemaal samenhokken rond het koffiezetapparaat of de printer om wat bij te praten, is dus geen goed idee.

4. Pauzes gespreid

In grotere bedrijven is het aangewezen om niet allemaal samen de (lunch)pauze te nemen. Stel een schema op met de collega’s wie wanneer pauze neemt, zodat niet iedereen samen in de refter zit. Wanneer het kan, is het ook aangewezen om in openlucht te lunchen. Met dit mooie weer in het vooruitzicht is een picknick op een grasveldje vlakbij of eten tijdens een wandeling een aantrekkelijk idee.

5. Handen wassen en ontsmetten

Oké, we hebben het al tot vervelends toe gehoord, maar we kunnen het niet voldoende benadrukken: was regelmatig je handen met zeep of gebruik een alcoholhoudende handgel. Simpel en effectief.

6. Oppervlaktes reinigen

Probeer zo weinig mogelijk oppervlaktes aan te raken die door meerdere collega’s worden aangeraakt (deurklinken, knopjes koffiemachine, …) Wanneer je deze toch aanraakt, denk er dan aan om de handen te ontsmetten of te wassen. Een klein busje ontsmettelingsalcohol in je broekzak is geen overbodige luxe. Kom je aan een bureau waar ook al iemand anders zat, vergeet dan niet de oppervlaktes te reinigen met desinfecterende producten vooraleer je plaatsneemt en begint te werken.

7. Praat erover

Je werkgever zal ongetwijfeld info over de hygiënemaatregelen aanbrengen op de werkvloer. Heb je toch nog vragen of ben je ongerust, stap dan zeker naar je leidinggevende. Of heb je eerder last van het grotsyndroom? Probeer langzaamaan je gewoontes weer op te pikken en ga vooral niet te snel. Kijk met je werkgever welke mogelijkheden er zijn voor jou.

8. Draag zorg voor jezelf

De coronacrisis heeft voor veel mensen ingehakt op het mentale welzijn. Voldoende beweging, gezonde voeding en een goede structuur in je dagplanning houden je mentale welzijn mooi in balans. Enkele ideetjes: een wandeling op de middag met enkele collega’s, met de fiets naar het werk gaan (alleen of met een collega). Deze laatste zaken zorgen ervoor dat je veilig ook wat kunt bijpraten.

9. Draag zorg voor de ander

Blijf in eerste instantie thuis als je je niet optimaal voelt. Op die manier bescherm je je collega’s. Wees daarnaast ook alert voor signalen van collega’s. Merk je dat een collega moeilijk kan wennen aan het leven op kantoor of zie je dat een collega zeer angstig is? Spreek hem/haar er dan zeker over aan en bied een luisterend oor.

We wensen jullie allemaal een veilige terugkeer naar kantoor!

Mieke Vercruijsse