Waarom corona ervoor zorgt dat je je beter voelt in je job

Het lijkt een kanjer van een tegenstelling. In volle coronacrisis vertoeven, mogelijk al maandenlang in de beslotenheid van je thuiswerkplek en je toch lekkerder voelen in je job? Het kan. Dit is waarom.

Productiever en bewuster

Ben je actief in de kenniseconomie, dan is de kans groot dat je tot nader order thuiswerkt. Je collega’s zijn niet in de buurt. Niet altijd even fijn. Toch ben je doorgaans productiever en bewuster in je job dan tevoren. Je wordt immers zelden gestoord, soms lijkt het zelf zo stil dat je ervan schrikt. Voor je werk is deze situatie alvast een opsteker. Je bent immers enkel met je job bezig en niets dan je job.

Online apero

Heb je collega’s met wie je minder goed opschiet? Die zie je die dus voorlopig ook niet meer, althans niet fysiek. Occasioneel hoor of zie je ze wel eens in onlinemeetings. Soms komt er mogelijk ook nog eens een scherpe e-mail door. Je echt storen zoals ze dat zouden doen wanneer je fysiek op het werk bent, kunnen ze echter niet. Aan de andere kant mis je natuurlijk je goede collega’s wel. Oplossing: online apero’s kunnen voorlopig soelaas bieden.

Teamspirit

Raar maar waar, lang thuiswerken heeft er ook toe geleid dat de teamspirit is versterkt. Je staat dichter bij je collega’s en omgekeerd. Moraal van het verhaal: je mist pas iets wanneer het er niet meer is. Die gezellige babbel bij de koffiemachine, de geanimeerde discussies tijdens een face-to-face werkoverleg of de lunch samen. Wat voorheen evident leek, is het vandaag plots niet meer. Voorts lijkt het toch ook of (de meeste) collega’s door de situatie naar mekaar toe zijn gegroeid. Samen in hetzelfde schuitje zitten, werkt verbindend.

Definitieve ommekeer

Over datzelfde schuitje gesproken: normaliter staan je collega’s nu ook meer open voor wie je als mens bent. Ze herkennen zichzelf immers in de situatie waarin jij zit. Zo krijg je meer het gevoel dat je op hen kan vertrouwen en zij op jou. Dat versterkt jullie professionele relatie. Kortom: corona heeft ervoor gezorgd dat je niet enkel productiever bent en je collega’s milder zijn geworden, maar dat je je ook meer kan uitleven in je werk. De hamvraag: zal corona dan toch zorgen voor een definitieve ommekeer op de werkplek? Wordt vervolgd.

Pascal Dewulf