Aan het werk in de technologiesector? Zo zal de coronacrisis jouw job impacteren

Ook wanneer je in de technologiesector actief bent, kom je er niet onderuit: we hebben er met zijn allen een bewogen jaar opzitten. De hamvraag: welke impact zal de coronacrisis de komende jaren hebben op de technologiesector?

Volgens de Belgische federatie van de technologische industrie, Agoria, daalde de omzet in de technologiesector de eerste zes maanden van 2020 met 6,5 procent in vergelijking met de eerste helft van 2019. In het tweede kwartaal van 2020 is er zelfs een daling van 13,5 procent. De grootste daling was er in de automobielsector (-26,5 procent) en de machinebouw (-13 procent). De IT-diensten stegen echter met 5 procent.

Van recordomzet naar omzetdaling

Het mag duidelijk zijn: ook de Belgische technologiesector, die in 2019 nog een recordomzet boekte, heeft geleden onder de coronacrisis. Voor 2020 wordt een omzetdaling verwacht van 7,5 procent. Dit na vijf opeenvolgende jaren dat de Belgische technologie-industrie groeide.

Inzetten op relance

Het is echter niet allemaal kommer en kwel. Voor volgend jaar verwacht Agoria opnieuw een stijging van de omzet met 6,5 procent, vooral daar waar het dit jaar minder goed ging: in de machinebouw, de automobielsector en de elektronica. Ben je actief in die sectoren, dan zit je dus nog altijd goed. Toch moet hierbij een kanttekening worden gemaakt. De voorbije jaren was er immers een forse toename van het aantal mensen die werken in de technologiesector. Toch zal de sector tegen 2022 wellicht 12.000 mensen minder tellen. “Maar die banen kunnen we de komende jaren terugwinnen als we volop inzetten op relance”, zegt Marc Lambotte, ceo van Agoria.

Levenslang leren

Een belangrijke pijler van die relancemaatregelen moet volgens de ceo van Agoria bestaan uit bijkomende opleidingen. “Opleiding en omscholing worden de komende jaren belangrijker dan ooit. Hoe beter je voorbereid bent op de toekomst, hoe beter je de uitdagingen aan kan gaan. Wie voltijds werkt, heeft recht op vijf opleidingsdagen per jaar. We moeten echter ambitieuzer durven zijn qua vorming. Het individueel recht tot opleiding moet een plicht worden om je succesvol te vormen en blijvend inzetbaar te zijn”, aldus Marc Lambotte. Het mag duidelijk zijn: levenslang leren wordt belangrijker dan ooit om je carrière in de technologiesector de komende jaren te bestendigen.

Pascal Dewulf