Als technicus voortaan als freelancer aan de slag?

Je bent als werknemer actief in een technische functie en denkt eraan om voortaan als zelfstandige aan de slag te gaan. Is dat zo maar mogelijk en waarop moet je dan letten? En wat als je werkgever je voorstelt om binnen zijn bedrijf prestaties te leveren als zelfstandige?

Jij hebt de keuze

Het staat je natuurlijk altijd vrij om op een bepaald moment ervoor te kiezen als zelfstandige actief te zijn en te stoppen met je huidige arbeidsovereenkomst. Je moet er dan alleen voor zorgen dat je op een correcte wijze een einde maakt aan je contract met je werkgever. Bovendien mag je als zelfstandige je voormalige werkgever geen onrechtmatige concurrentie gaan aandoen, door bijvoorbeeld systematisch diens cliënteel te gaan benaderen. Staat er een geldig niet-concurrentiebeding in je arbeidsovereenkomst dan moet je er ook voor zorgen dat je dat niet schendt.

Allerlei verplichtingen naleven

Ga je als zelfstandige aan de slag dan moet je natuurlijk alle daarbij horende verplichtingen naleven. Je moet een ondernemingsnummer aanvragen, je aansluiten bij een sociale kas voor zelfstandigen, btw-plichtige worden, enzovoort. Weet ook dat je facturen zal moeten maken, betalingen door je klanten zal moeten opvolgen, contracten zal moeten afsluiten met mogelijke klanten en dies meer. Anderzijds heb je een grote vrijheid in de organisatie van je werk, kies je voor wie je werkt, kan je als de zaken goed gaan hogere inkomsten hebben, enzovoort.

Opletten voor schijnzelfstandigheid

Als je werkgever je voorstelt om voortaan als zelfstandige voor hem prestaties te leveren lijkt dat misschien wel aanlokkelijk. Hou er dan wel rekening mee dat, als je in werkelijkheid dezelfde job blijft doen, de kans niet onbestaande is dat je later als een schijnzelfstandige wordt aanzien. Dat zal het geval zijn als je in werkelijkheid onder het gezag blijft staan van je voormalige werkgever. Het is dan ook belangrijk om vooraleer je zo’n wijziging van statuut binnen hetzelfde bedrijf overweegt eerst professioneel advies in te winnen.

Jan Roodhoof, advocaat