Langdurig werkloze ingenieurs aan de slag met WINWIN-project

VDAB lanceert een nieuw project in samenwerking met de vijf Vlaamse universiteiten en de bedrijfswereld. Het WINWIN-project wil langdurig werkloze ingenieurs via een stage weer de arbeidsmark in leiden. De ingenieurs worden gedurende enkele maanden tewerkgesteld in bedrijven als Audi of Etap.

Vacatures

De VDAB ziet drie trends bij werkzoekende ingenieurs. Eén derde is langdurig werkloos, dit wil zeggen meer dan één jaar. Meer dan een derde is ouder dan 50 en een groot aantal van de werkzoekenden beschikt over een buitenlands diploma.

Stage

Ingenieurs die in het project instappen volgen gedurende 4 tot 6 maanden een bijscholingstraject of stage. Zo geraken ze weer vertrouwd met het werkveld, het jargon en de nieuwste ontwikkelingen. Ook kunnen ze zich bewijzen op de werkvloer. Luc Sels, rector van de KU Leuven, een van de deelnemende universiteiten die hun schouders mee onder het project zetten, over de begeleiding van de ingenieurs:

Tijdens de stage worden de deelnemers intensief begeleid door iemand van de universiteit die heel goed weet hoe het eraan toe gaat in zo’n bedrijf. Daarnaast volgen de deelnemers aan de universiteit lessen en voorzien we zelfstudiepakketten en labo’s om de technische en professionele vaardigheden van de deelnemers aan te scherpen. Wat ze daar leren kunnen ze bij wijze van spreken de dag nadien meteen toepassen in de praktijk.”

Een competitieve economie

Vlaams minister van werk Philippe Muyters wil met het project inzetten op een competitieve Vlaamse arbeidsmarkt:

Met het WINWIN-project zorgen we er dankzij de samenwerking met die bedrijven en universiteiten voor dat langdurig werkloze ingenieurs opnieuw aansluiting krijgen bij de ontwikkelingen in hun branche. En dat is effectief win-win: winst voor de ingenieur die terug aan de slag geraakt en winst voor onze Vlaamse economie die hen hard nodig heeft.

De VDAB wil op zijn beurt investeren in STEM-beroepen (Science, Technology, Engineering, Mathematics). De slaagkansen van de ingenieurs stijgen op de arbeidsmarkt en het opleidingstraject is tevens de kortste omleiding naar werk.

Toekomst

Momenteel schreven 42 ingenieurs zich in voor het project. 9 hiervan werden weerhouden voor een stage. De komende jaren wil de VDAB dit telkens met 10 extra ingenieurs uitbreiden.

Eveline Janssens

Bron: persbericht VDAB