Mag je je ‘interventiewagen’ ook privé gebruiken?

Om technische interventies te kunnen doen bij klanten stelt je werkgever je een bedrijfswagen ter beschikking. Mag je die wagen ook gebruiken voor woon-werkverkeer of zelfs om daarmee privéverplaatsingen te doen?

Car policy

Er bestaat geen algemeen geldende wettelijke regeling die aangeeft of je het voertuig van je werkgever dat je mag gebruiken om technische interventies te doen bij klanten ook voor andere doeleinden mag gebruiken (bijvoorbeeld voor woon-werkverkeer of zelfs voor privéverplaatsingen).

Je werkgever kan daar dan ook afspraken met jou over maken. Dergelijke afspraken zijn in principe zonder meer geldig. Zo kan hij bijvoorbeeld met je overeenkomen dat je de wagen ook voor je woon-werkverkeer mag gebruiken en zelfs voor privéverplaatsingen. Hij zou ook elk ander gebruik dan de loutere verplaatsing voor technische interventies bij klanten kunnen verbieden. Om discussies naderhand te vermijden maak je dan ook maar best op voorhand goede afspraken met je werkgever.

Verboden gebruik?

Het is alleszins belangrijk geen ander gebruik van de wagen te maken dan datgene wat ook door je werkgever toegelaten is.

Hou je je daar niet aan dan riskeer je bij een schadegeval ook soms aansprakelijk te worden gesteld voor de schade. Bovendien zou je werkgever je dan onder bepaalde voorwaarden een tuchtsanctie kunnen opleggen of je zelfs kunnen ontslaan om een dringende reden.

En fiscaal?

Hou er rekening mee dat als je een bedrijfswagen ook privé mag gebruiken, dat kan worden aanzien als een voordeel in natura waarop je belastingen betaalt. Gebruik je de wagen enkel tijdens de werkuren om technische interventies te doen ter plaatse bij klanten van je werkgever dan ben je daarop geen belastingen verschuldigd. Mag je de wagen ook gebruiken voor je woon-werkverkeer, dan wordt dat fiscaal wel aanzien als een privéverplaatsing en betaal je daar belastingen op.

Jan Roodhooft, advocaat