6 feiten over vrouwen op de werkvloer

07/03/2017

8 maart is internationale vrouwendag. Een dag waarop vrouwen overal ter wereld hun strijdbaarheid en solidariteit met mekaar in de kijker zetten. Ook op de werkvloer verdienen de dames die dag dan ook extra aandacht. Wij doen dat met een aantal opmerkelijke feiten die soms grappig, soms tragikomisch, maar soms ook voor een pak verbetering vatbaar zijn.

* Een recente studie van de Amerikaanse Harvard Kennedy's School of Government stelt dat vrouwen die om opslag vragen op het werk vaak als minder aantrekkelijk worden ervaren. Het schept een beeld van hen waarin ze als 'moeilijk' worden ervaren terwijl er bij mannen die net hetzelfde doen geen vuiltje aan de lucht is. Ironisch omdat een loonsverhoging voor zowel voor vrouwen als mannen nooit uit de lucht komt vallen.

* Ook op het werk lijken vrouwen zich als het sterke geslacht te profileren want wat blijkt: mannen zijn vier keer meer ziek op het werk dan hun vrouwelijke collega's. Dat concludeerde de Amerikaanse gezondheidsverzekeraar Mediacash na een rondvraag.

* Vrouwen zijn erg ambitieus op de werkplek. Dat blijkt uit een onderzoek van wervings- en selectiekantoor Unique bij 3.200 Belgische vrouwen tussen 18 en 75 jaar. Uit het onderzoek blijkt dat bijna een op de twee vrouwen meer wil verdienen, een op de vier naar een interessantere jobinhoud streeft en een op de vijf meer verantwoordelijkheid binnen haar job wil.

* Uit onderzoek van de University of California blijkt dat vrouwen in raden van bestuur doorgaans zorgen voor betere financiële resultaten, maar ook voor meer duurzaamheid. Bedrijven met vrouwen aan de top investeren meer in hernieuwbare energie en tonen meer aandacht voor energie-efficiëntie in operationele processen.

* Uit onderzoek van de universiteit van Florida blijkt dat er een rechtstreeks verband is tussen het succes van een vrouw en het zelfvertrouwen van haar man: hoe meer succes zij heeft, hoe harder zijn zelfrespect daalt.

* De loonkloof tussen man en vrouw blijft nog steeds een hardnekkig kwaad. Uit onderzoek van arbeidspsycholoog Frederik Anseel (UGent) in samenwerking met Leuvense en Gentse sociologen blijkt dat in België hoogopgeleide vrouwen per maand gemiddeld 155,5 euro netto minder krijgen dan mannen die dezelfde functie uitvoeren. Cijfers van het federale Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen bevestigen deze tendens. De gemiddelde loonkloof tussen de twee geslachten zou in België zowat tien procent per uur bedragen. Op jaarniveau wordt dat zelfs drieëntwintig procent.

Pascal Dewulf

Deel met anderen