7 supertips tegen de zomerdip op kantoor

Zomertijd, komkommertijd. Je collega’s de hort op. Jij op je werkplek met lauwe koffie en een snoepreep. Leuk is anders. Deze 7 supertips zorgen ervoor dat je het zwarte vakantiegat op kantoor vermijdt.

Werk vooruit

De zomervakantie is op kantoor zo een typisch moment om ‘vooruit’ te werken. Anticiperen op de dingen die in het najaar gaan komen. Een projectplanning opstellen, een kalender van geplande activiteiten opmaken. Dat soort dingen. Daar heb je nu rustig de tijd voor.

Wees wat minzamer

Terwijl je tijdens het jaar mogelijk al wat vaker ‘neen’ zegt tegen je collega’s is dit misschien het moment om eens wat vaker ‘ja’ te zeggen. Even inspringen? Tuurlijk. Wat extra assistentie? Helemaal goed. Een drankje om bij te babbelen? Top. Kortom, dit is het uitgelezen moment om weer een toffe(re) collega te worden. Voor zover je dat al niet was natuurlijk.

Afstoffen maar

Dat kan je letterlijk of figuurlijk bekijken. Figuurlijk als in beloftevolle projecten die tijdens het jaar in de lade zijn beland en die je nu weer kan oppikken. Letterlijk als weer even orde op zaken stellen op je (thuis)werkplek. Afstoffen hoort daarbij.

Leer nieuwe dingen

Wanneer je wat meer tijd hebt, is dat ideaal om weer wat nieuws te leren. Een nieuwe app, een nieuwe werkmethode, je taalvaardigheden bijschaven …: noem maar op. Kwestie van je collega’s te verrassen wanneer ze bruin gebrand weer opduiken op kantoor.

Een man/vrouw met een plan

Jazeker, het zomerreces is ideaal om plannen te smeden. Plannen over hoe je je werk anders/beter/efficiënter kan inrichten. Wel overleggen met je baas en collega’s wanneer ze weer op kantoor komen. Kwestie dat ze niet voor onverwachte verrassingen komen te staan omdat jij ondertussen versie 2.0 van jezelf en jouw werkplek hebt bedacht.

Vrijmibo

In Nederland zijn ze er gek van. Waarom jij dan niet? Een vrijdagmiddagborrel (kortweg ‘vrijmibo’) met de ‘achtergebleven’ collega’s. Dat is toch een goed idee? Geen koffie uit een plastic bekertje, maar wat lekkere drankjes en een degelijk hapje erbij. Feest op kantoor tijdens de zomermaanden: daar moet toch niet per se iemand jarig voor zijn?

Lunchen op locatie

Vergeet de kantine of – erger nog – jouw bureau om te lunchen. Ga tijdens de middag naar buiten en kies een leuk terrasje uit in de zon. Gegarandeerd dat je vol energie terugkeert richting kantoor. Gegeven dat je de drankjes hebt gedoseerd. Een gewaarschuwd man/vrouw is er twee waard.

Pascal Dewulf