7 tips om in 2023 je mailbox onder controle te houden

Een nieuw jaar, een nieuwe mailbox. Was het maar waar. Moet ook jouw mailbox in 2023 dringend op dieet? Dan zijn dit onze 7 niet te missen tips.

Niet voor akkefietjes

Wees zuinig met je mails. Stuur niet voor elk akkefietje een mail naar je collega’s. Voor elk mailtje volgt er immers minstens één of misschien wel meerdere antwoorden. Die komen allemaal terecht in, jawel, jouw mailbox.

Trim je subscriptions

Ben je doorheen de jaren ook op een rist van mailinglists terechtgekomen? Dan is het tijd om schoon schip te maken. Jezelf uitschrijven is de mirakeloplossing. Tenzij je natuurlijk echt bent geïnteresseerd. Anders zijn het enkel mails die jouw mailbox van extra mailboxcalorieën voorzien.

Vermijd gesprekken via e-mail

E-mails zijn doorgaans niet bedoeld om lange heen-en-weergesprekken te voeren. Dat kan face to face, via mobiel of via appjes. Hou je mailkanaal open voor compacte, relevante informatie. Een antwoord op een belangrijke vraag, een reminder… Gezellige babbels horen daar niet in thuis.

Archiveren maar

Zitten in je inbox nog e-mails van vorig jaar of zelfs verder terug in de tijd? Archiveer ze dan voor later gebruik. De kans dat je ze nog nodig zal hebben ergens in de toekomst is immers miniem. Je mailbox zal je er alvast dankbaar voor zijn.

Weg met die notificaties

Moet je per se weten dat iemand je heeft vermeld op Instagram of dat er zopas een vriendschapsverzoek via Facebook is binnengekomen? Wanneer je al die notificaties bekijkt op jaarbasis, dan spreek je makkelijk over honderden (misschien wel duizenden) mailtjes. Deactiveer die e-mailfunctionaliteit vanuit je socialemedia- en andere kanalen en je kan opgelucht ademhalen.

Wees zuinig met ‘in kopie’

Zet niet te veel mensen ‘in kopie’ wanneer je een e-mail verstuurt. De kans dat je vervolgens ook van hen een aantal e-mail terugkrijgt, is dan immers reëel. Je moet natuurlijk doen wat nodig is. Maar toch.

Deleten maar

Uiteraard mag je ook zelf actief de deleteknop gebruiken om onbelangrijke mails te verwijderen. Je zou verrast zijn hoeveel mails eruitgaan wanneer je ‘onbelangrijk’ als criterium gaat hanteren.

Pascal Dewulf