Jetlag op je werk? Ja, dat kan. En zo verhelp je dat

Ken je dat gevoel van een jetlag na een lange vliegtrip? Dat ijle, gedesoriënteerde gevoel kan je echter ook hebben op de werkplek, zonder dat je in een vliegtuig hebt gezeten. Wij leggen jou graag uit wat er aan de hand is.

Blijf je ’s avonds nog graag wat later aan de slag en heb je dan het gevoel dat je op je meest productieve en creatieve moment bent? Dat kan. Dat betekent doorgaans dat je een avondmens bent. Zo zijn er ook mensen die ’s ochtends op hun best zijn. So far, so good. Toch? Niet echt. De kans dat avondmensen immers onderpresteren op het werk is twee keer zo groot als bij ochtendmensen.

Biologische klok

Dat blijkt alvast uit Fins onderzoek onder 5.831 medewerkers, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Occupational and Environmental Medicine. De mismatch tussen de biologische klok van avondmensen, die van de maatschappij en die van hun werkgevers blijkt volgens de onderzoekers daarvan de hoofdoorzaak. Doordat avondmensen doorgaans later op blijven/aan het werk zijn, kampen ze volgens diezelfde wetenschappers vaak met een sociale jetlag. Constant slaapgebrek wordt als belangrijke oorzaak gezien voor verschillende gezondheidsproblemen en mentale klachten, schrijven de onderzoekers.

Flexibel uurrooster

Herken je je in dit verhaal ? Dan is de vraag wat je eraan kan doen? Het bedrijf waar je aan de slag bent, speelt op dat vlak een belangrijke rol. Laten zij bijvoorbeeld toe dat je volgens een flexibel uurrooster werkt? Vraag dan om ’s morgens een uurtje later te starten. Kijkt je baas niet naar de uren en enkel naar de resultaten? Dan zit je helemaal gebeiteld. Dan kan je immers jouw werk doen wanneer dat past.

Gewoontes bijstellen

Een andere mogelijkheid is misschien ook dat je ’s avonds toch al eens probeert om wat vroeger naar bed te gaan. Mogelijk kan je ook bepaalde avondgewoontes wat bijstellen. Nu je alvast weet van die social jetlag, kan je er eens over nadenken en misschien ook zelf manieren bedenken om één en ander bij te sturen. Kan je echt niet anders, maar zit het bedrijf waar je aan de slag bent dwars met strikte kantooruren ? Dan moet je misschien uitkijken naar professionele alternatieven.

Pascal Dewulf