Praktische tips om de hectische septemberdagen door te komen

01/09/2015

September is een van de meest hectische maanden van het jaar. Behalve dan als je deze koelbloedige efficiëntietips inschakelt. Jouw septemberdagen zagen er nooit zo relaxed uit!

Is het echt nog maar twee weken geleden dat je op een terrasje in de Provence zat? Dat je met de collega's urenlang ging lunchen in het park? In september lijken de zonnige vakantiedagen verder weg dan ooit. Iedereen schakelt van derde naar vijfde versnelling: in het verkeer, op het werk en op school. "Taak nummer één in september: opnieuw dat werkritme te pakken krijgen", zegt organizing- en businesscoach Sara Van Wesenbeeck. "Zeker tijdens de eerste weken heb je heel wat aan je hoofd: je moet jezelf én de kinderen 'heropstarten'. Plan je werkagenda dus zeker niet te vol met afspraken en vergaderingen."

Sociale contacten zijn echter wel belangrijk, niet alleen met je collega's, maar ook met klanten en zakenrelaties. "Handel niet alles per mail af, maar bel je klanten eens op: is alles goed verlopen tijdens de vakantie, zijn de leveringen correct afgehandeld, wat zijn de volgende acties?"

Tijdens de eerste drukke weken blijven veel werknemers weg uit de kantine en kiezen ze voor een snelle laptoplunch. "Toch raad ik echt aan om je lunchpauze op te nemen: je wint dat uur ruimschoots terug in productiviteit", zegt de businesscoach. "Ook korte pauzes zijn in september crucialer dan ooit om je batterijen op te laden. Je hersenen hebben die breaks immers nodig om dingen te verwerken. Neem ongeveer elk uur een vijftal minuten actieve pauze."

Pauze nemen betekent echter niet: mails checken. In september slaat iedereen weer aan het mailen, waardoor de kans groot is dat je de hele dag mails openklikt en dus afgeleid bent. "Bundel je e-mailmomenten op vaste ogenblikken", tipt Van Wesenbeeck. "Las elke dag ook een apart focusmoment in, waarbij je je op één belangrijke taak concentreert die je helemaal wil afwerken. Vertel je collega's dat je een uur niet gestoord wil worden en schakel je smartphone uit."

Maak 's avonds voor je naar huis vertrekt een to-dolijstje voor de volgende dag, waaruit je twee prioriteiten kiest. "En leer voor een stuk los te laten, zeker in die eerste septemberweken. Moet echt alles? Probeer de zaken wat te relativeren. Je doet wat je kunt, en iedereen heeft het nu druk."

Gerlinde De Bruycker

Website: www.plusorganizing.be

Blog: www.saraslifesavers.be

Deel met anderen