Snel afgeleid aan je bureau? Niet met deze tips!

De kat, een bericht op Instagram, je partner die aan het vergaderen is en de postbode die aanbelt. Afleiding alom en de concentratie is ver te zoeken. Regiotalent heeft zes tips klaar om afleiding tot een minimum te beperken, ook thuis.

1. Clean desk

Tante Kaat weet het al langer: een opgeruimd huis, een opgeruimd hoofd. Dat geldt ook voor je bureau. Hoe minder rondslingerende paperassen en post-it reminders, hoe minder afleiding. Vermijd dat dat stapeltje facturen of de herinnering om collega X of Y terug te bellen voor afleiding zorgt en veeg alles van het tafelblad.

2. Werkchat

Ja, de verleiding is groot om mee te gaan in de discussie over de Friends reünie in de chat met je collega’s, maar je bent er wel weer kostbare werktijd mee kwijt. Zet de chat uit, je kan de schade inhalen tijdens je lunchpauze.

3. Multitasking

De gouden regel van productieve mensen? Eén taak per keer. Drie telefoontjes afhandelen terwijl je je presentatie opmaakt, haalt je telkens uit je concentratie. Zet je telefoon uit, doe de deur van je kantoor dicht en concentreer je even exclusief op je presentatie.

4. Achtergrondgeluid

De postbode die een praatje maakt met de buurvrouw, de kat van de buren die aan jullie achterdeur staat te jengelen en je dochter die even een ‘muziekpauze’ houdt tijdens het studeren. Valt het je op hoeveel achtergrondgeluid je te verwerken krijgt? Investeer in een noise cancelling hoofdtelefoon en werk in complete stilte. Geen afleiding meer van huisgenoten, de hond of de vuilniswagen die door de straat dendert.

5. E-mail

Zet je e-mail notificaties uit. Kies één moment in de voor- en/of namiddag waarop je e-mails afhandelt en gerelateerde taken inplant. Doe je dat niet en spring je op bij elke ‘ping’, dan kan je nooit even rustig doorwerken aan die ene taak uit tip 3.

6. Lijst

Begin elke werkweek of werkdag met een kort planningsmoment: Wat wil je vandaag of deze week verwezenlijken? Zo staat alles waar je aan moet denken in je agenda en kan je prioriteiten stellen. Wederom creëer je rust in je hoofd. Oh, en niets zo leuk als items op je to-dolijst afvinken, natuurlijk.

Regiotalent wenst je een productieve werkweek zonder afleiding toe.

Eveline Janssens