Heb je nog recht op maaltijdcheques als je thuiswerkt?

Heel wat werknemers werken in deze coronatijden thuis. Maar heb je in dat geval nog recht op maaltijdcheques? Kan je nog een maaltijdvergoeding vragen als je thuiswerkt? En heb je recht op maaltijdcheques als je gedeeltelijk tijdelijk werkloos bent?

Thuiswerk

Als je in deze coronatijden thuiswerkt, dan heb je in principe wel degelijk nog recht op maaltijdcheques voor de dagen die je presteert. Een maaltijdcheque wordt namelijk in beginsel toegekend per gepresteerde arbeidsdag. De dagen die je thuiswerkt moeten ook als dergelijke arbeidsdag worden aanzien. Het is dus niet noodzakelijk dat je effectief op het bedrijf zelf aan de slag bent om van een arbeidsdag te kunnen spreken.

Je werkgever kan het bedrag van de maaltijdcheques niet zomaar verminderen omdat je nu je prestaties van thuis uit levert. Je hebt dus per dag dat je thuiswerkt recht op een cheque van dezelfde waarde als diegene die je zou krijgen als je op het bedrijf zelf aan de slag bent.

En een maaltijdvergoeding?

Als je als werknemer geregeld op de baan bent, krijg je van je werkgever misschien een maaltijdvergoeding. Indien je nu thuiswerkt, heb je geen recht op deze vergoeding. Een maaltijdvergoeding mag nu eenmaal alleen worden toegekend aan een werknemer die zich minstens vier opeenvolgende uren dient te verplaatsen en die niet anders kan dan een maaltijd buitenshuis te gebruiken. Als je thuiswerkt, is aan deze vereisten niet voldaan. Ben je bepaalde dagen wel op de baan dan kan je voor die dagen wel eventueel dergelijke vergoeding vragen.

Tijdelijk werkloos en dan?

Als je volledig tijdelijk werkloos bent in deze periode, dan moet je werkgever je geen maaltijdcheques meer geven. Iets anders wordt het als je gedeeltelijk tijdelijk werkloos bent. In dat geval heb je wel recht op maaltijdcheques en dit per volle of halve dag die je presteert. Voor de dagen dat je werkloos bent kan je ook dan geen maaltijdcheques vragen.

Jan Roodhooft, advocaat