Je gewerkte tijd bijhouden, kan stress voorkomen

Wordt jouw gewerkte tijd bijgehouden wanneer je van thuis uit aan de slag bent? Bij ruim één op de twee thuiswerkers (55%) is dat niet het geval. Volgens Protime, specialist in tijdregistratie, houdt tijdregistratie de vinger aan de pols van thuiswerkers. Het geeft hen inzicht in hun gewerkte tijd en kan werkstress én burn-outs helpen voorkomen.

Veel werknemers werken intussen al meer dan een jaar (grotendeels) van thuis uit. Hoewel het voor velen in het begin wat zoeken was, lijken de meesten intussen hun draai gevonden te hebben. Met het woon-werkverkeer dat wegvalt, schiet er voor thuiswerkers extra tijd over om hun werk met hun gezinsleven te combineren. Maar daarin schuilt meteen ook een gevaar.

Me-time

Uit onderzoek van Protime bij 1.000 Vlaamse werknemers die sinds de coronacrisis vaak tot altijd van thuis uit werken, blijkt dat ruim drie kwart van de ondervraagden (76,7%) het gevoel heeft dat hun werk- en privétijd op een thuiswerkdag meer in elkaar overvloeien dan wanneer ze vanop kantoor werken. “Het te sterk overvloeien van werk en gezin kan zorgen voor extra stress. Zeker al de kinderen thuisblijven van school, moeten veel thuiswerkers verschillende petten tegelijk op hebben: die van ouder/’entertainer’ én werknemer. Al een op de zes thuiswerkers (16,5%) geeft in het onderzoek aan vroeger aan de werkdag te beginnen en dan pas later ’s avonds hun laptop dicht te klappen. Daarbij lopen ze het risico om hun ‘me-time’ uit het oog te verliezen”, vertelt Peter s’Jongers, ceo van Protime.

Tijdregistratrie als monitoringtool

Het registreren van hun gewerkte tijd kan thuiswerkers helpen om hun werk- en privébalans beter gescheiden te houden. Dat vinden althans ruim zes op de tien respondenten (61,1%) die hun werktijd bijhouden. Het biedt hen de mogelijkheid om soepel om te gaan met het begin- en einduur van hun werkdag én het helpt hen om er zicht op te houden dat ze niet te veel gaan werken. Toch zien bijna twee op de drie thuiswerkers (65,9%) tijdregistratie als een controlemiddel van de werkgever. Peter s’Jongers ziet het eerder als een monitoringtool die helpt om inzicht te krijgen in de werkdruk. “Net zoals een hartslagmeter ons erop attent maakt wanneer we iets te intensief aan het sporten zijn, kunnen ook online registratietools een alarmbel doen afgaan. Je wordt immers niet betaald om 60 uur te werken om je opdrachten af te krijgen. De moderne prikklok, die via mobiele applicaties niet alleen je tijd registreert maar waaraan ook je productiviteit kan worden gekoppeld, wordt daarom in deze thuiswerktijden nog belangrijker. Daarin hebben de leidinggevenden, als goede coaches, een belangrijke rol de spelen. Bij een te hoge werkdruk kunnen ze de personeelsplanning tijdig bijsturen én zo kunnen ze burn-outs helpen voorkomen”, besluit hij.

Mieke Vercruijsse