Kan je thuiswerk contractueel vastleggen?

Ben je ondertussen helemaal gewend aan je thuiswerkplek? En wil je die nieuwe manier van samenwerken met je collega’s en baas ook contractueel vastleggen? Lees dan even verder.

Vind je thuiswerk geweldig? Helemaal goed. Maar hoe zit het in die optiek eigenlijk met jouw arbeidsovereenkomst? Heb je daar ook alles op orde wanneer het op thuiswerk aankomt? En zo niet, kan je daar dan (nog) wat aan veranderen?

Vrij triest

Om met de deur in huis te vallen: is thuiswerk een recht voor jou? Neen. Althans niet wanneer er geen structurele regeling in jouw arbeidsovereenkomst (of de cao van jouw sector) zit. Vraagt je baas jou om voortaan weer naar kantoor te komen? Dan zit er postcorona niets anders op dan weer richting bedrijf te trekken. Een beetje sneu, te weten dat hybride werken zijn deugden heeft bewezen op heel wat vlakken zoals productiviteit, focus en efficiëntie. Ondertussen is het in België postcorona vrij triest gesteld met hybride werken. Twee op de drie werknemers zijn aan de slag bij een bedrijf dat geen concreet beleid rond thuiswerk heeft. Dat blijkt althans uit een recent onderzoek van uitzendbureau Tempo Team. Spijtig, te weten dat zowat negen op de tien Belgische werknemers en leidinggevenden sinds de coronapandemie één à drie dagen per week zeggen te willen thuiswerken/telewerken, zes op de tien zelfs twee dagen of meer. Dat blijkt uit onderzoek van advieskantoor BDO bij meer dan 1.000 Belgen in samenwerking met HR Square.

Vragen staat vrij

Goed, over naar de praktijk. Staat er niets over thuiswerken in de cao voor de sector waar je aan de slag bent? En biedt jouw arbeidscontract ook geen uitsluitsel? Dan moet je zelf het heft in handen nemen. Volgens de regelgeving ‘werkbaar- en wendbaar werk’ mag je je baas altijd vragen om een aanpassing rond thuiswerk in je arbeidsovereenkomst. Vragen staat vrij dus. Maar goed, indien je baas het niet begrepen heeft op het feit dat je niet op kantoor aan de slag bent dan ben je eraan voor de moeite. Einde discussie. Nogmaals, thuiswerk is geen verworven recht. Althans niet in België.

Duidelijke afspraken graag

Je baas moet het dus niet toestaan, maar hij/zij kan het wel toestaan. In dat geval kan je best duidelijke afspraken in je arbeidsovereenkomst laten opnemen. Of een addendum toevoegen waarin alle formaliteiten rond thuiswerk zijn gestipuleerd. Wat moet dat dan zijn? Waar en wanneer je kan thuiswerken, jouw bereikbaarheid bij thuiswerk, technische- en logistieke ondersteuning voor je thuiswerkplek, gebruik van bedrijfs- of privémateriaal en onkosten/vergoedingen daaromtrent, wat bij een arbeidsongeval, maar ook wanneer het start en hoe je het kan stoppen. Zo, nu kan je met een gerust hart verder op jouw thuiswerkplek.

Pascal Dewulf