Mag je thuisblijven van het werk uit schrik voor een besmetting met het coronavirus?

Uit schrik voor een besmetting met het coronavirus zou je een tijdje thuis willen blijven van het werk. Maar mag je dat wel doen zonder toestemming van je werkgever? En wat riskeer je als je die toestemming niet hebt?

In het kader van je job kom je geregeld in contact met klanten of leveranciers. Of je moet geregeld vergaderingen of seminaries bijwonen waarop er heel wat aanwezigen zijn. Om een besmetting met het coronavirus te vermijden zou je liever een tijdje thuisblijven. Maar kan dat wel?

Geen reden

Schrik voor een besmetting met het coronavirus is op zich geen geldige reden om thuis te blijven van het werk. Iets anders wordt het natuurlijk als je in quarantaine moet gaan of als het bedrijf van je werkgever zou gesloten worden wegens besmettingen met het virus.

Blijf je toch thuis uit schrik voor een besmetting zonder dat je werkgever het daarmee eens is, dan riskeer je onwettig afwezig te zijn op het werk. Je wordt dan niet enkel niet betaald, maar riskeert bovendien zelfs te worden ontslagen. In bepaalde gevallen zou je door je werkgever zelfs kunnen worden ontslagen om een dringende reden.

Vakantie nemen?

Misschien vertoont je werkgever wel begrip voor je angstgevoelens en gaat hij akkoord dat je een tijd thuisblijft. Zo zou je werkgever misschien wel akkoord kunnen gaan dat je een aantal dagen of weken verlof zonder wedde opneemt. In dat geval ontvang je geen loon voor de dagen dat je afwezig blijft op het werk. Je zou voor de dagen afwezigheid eventueel ook vakantie kunnen opnemen in overleg met je werkgever. Weet dan wel dat je die vakantiedagen later in het jaar niet meer kan opnemen.

En thuiswerk?

Ook thuiswerken kan eventueel een mogelijkheid zijn. Ook hiervoor moet je echter het akkoord van je werkgever hebben. Zelf beslissen om voortaan te thuiswerken zonder dat je werkgever het daarmee eens is, is dus niet mogelijk.

Jan Roodhooft, advocaat