Welk van deze 4 types thuiswerkers ben jij?

Thuiswerkers, ze komen in een aantal maten en kleuren. Dit zijn alvast 4 veel voorkomende profielen. Welk type ben jij?

De workaholic

Je bent een echte werker. Acht uren presteren, is voor jou een absoluut minimum. Pauzes, daar neem je het ook al niet zo nauw mee. Je werk is je werk. Iedere morgen begeef je je plichtbewust naar je thuiswerkplek en begint eraan. Oh wee diegene die je gedurende de dag ongevraagd komt storen. Je aarzelt ook niet om andere activiteiten te verplaatsen indien er moet doorgewerkt na de uren of indien je met een probleem zit dat je niet wil loslaten. Je familie, vrienden en sociale contacten zijn gewaarschuwd. Je aarzelt niet om hen te laten weten dat je niet beschikbaar bent voor die afspraak, dat etentje of gewoon het avondeten. Hopelijk heb je een inschikkelijke partner die graag voor jou inspringt en zijn je vrienden flexibel. Jouw baas? Die vindt jou helemaal perfect. Uiteraard.

De dagdromer

Het enthousiasme van een workaholic heb je mogelijk wel, de praktische invulling van je dag is toch even anders. Je bent immers makkelijk afgeleid. De geur van een kopje koffie, nog even de vaatwasser leegmaken, snel je Facebookmuur checken of gebiologeerd naar de hond van de buurman zitten kijken. Een werkdag kan voor jou, raar maar waar, erg vermoeiend zijn. Je zit immers in een constante flow van afleiding en weer bij de les komen om er opnieuw in te vliegen. Dat vraagt veel energie. Misschien kan je die energie daarom beter wat kanaliseren door afleidingsmanoeuvres te minimaliseren. Wend je bureau af van het raam, leg je zelf op om je Facebookmuur enkel te checken tijdens de lunch en gebruik de keuken uitsluitend ’s middags om je lunch te bereiden. Zo zal je niet enkel tijd winnen, maar ook meer gefocust kunnen werken. Gelukkig is er de tijd van het heen en weer pendelen naar kantoor die je bespaart. Zo heb je, ondanks een aantal momenten dat je met andere dingen bezig was, aan het eind van de dag je to-dolijstje doorgaans toch kunnen afwerken.

De kluizenaar

Je voelt je als een vis in het water op je thuiswerkplek. Een druk kantoor vol collega’s is voor jou een nachtmerrie. Je komt dan ook enkel voor het hoogstnodige op kantoor. In je eentje op je thuiswerkplek kan het alle kanten uit. De praktijk leert echter dat kluizenaars op de thuiswerkplek vaak erg productief zijn. De enige vereiste die ze hebben is rust en structuur. Daar streef je als kluizenaar meestal ook actief naar. Wel is het mogelijk zo dat je baas om de x aantal dagen even moet checken hoe het met je zit middels een videocall (waar je trouwens een hekel aan hebt). Jouw communicatiemiddel bij uitstek vanaf thuis is immers e-mail.

De kantoormus

Op kantoor ben je helemaal in je sas. Lange periodes van thuiswerk zijn voor jou dan ook een regelrechte nachtmerrie. Je mist die babbel bij de koffiemachine, een gezellige lunch met je collega’s of een constructief werkoverleg waarbij jullie allemaal fysiek bij mekaar zitten. Kortom, je collega’s zoveel mogelijk in het echt zien, is voor jou erg belangrijk. Op je thuiswerkplek dreig je te verpieteren waardoor jouw productiviteit ermee inboet. Probeer daarom wanneer je thuiswerkt toch zoveel mogelijk contact met je collega’s te houden: via e-mail, via een videocall, tijdens een virtueel werkoverleg. Dat geeft jou een houvast en structuur tijdens de werkdag. Zo blijf je vooralsnog lekker productief en haal je zonder probleem de vooropgestelde doelstellingen. De stilte die aan je knaagt? Vul die bijvoorbeeld op met een rustig achtergrondmuziekje.

Pascal Dewulf