5 venijnige strikvragen tijdens een sollicitatiegesprek (en hoe je er mee omgaat)

Ga je op sollicitatiegesprek om die droomjob binnen te hengelen, bijvoorbeeld op een van onze JobVillages dit najaar, komt de rekruteerder plots uit de hoek met wat lepe vragen. Leuk is anders. Geen nood, dit zijn alvast vijf strikvragen die je mag verwachten.

Ben jij een teamplayer?

Uiteraard ben je dat. Antwoord nooit ‘neen’ op deze vraag. Nuanceer echter dat je evenzeer zelfstandig kan werken en autonomie op prijs stelt. Zo weet de rekruteerder alvast dat je multi-inzetbaar bent.

Waren je ex-collega’s/ex-baas leuke mensen?

Dit is de ultieme test of je loyaal en oprecht kan zijn. Ga je onmiddellijk de vuile was buitenhangen over je vorige baan, dan zal je vast en zeker geen streepje voor hebben. Wat wanneer je immers hetzelfde zou doen bij het bedrijf waar je aan de slag wil? Hou je dus ver van professionele achterklap.

Werk je graag samen met mannen/vrouwen/x’en?

Geef je hier een specifieke voorkeur, dan ben je in principe de sigaar. Zeker nu inclusiviteit op de werkvloer alsmaar meer een cruciaal aspect wordt. Geef dus aan dat je elke vorm van samenwerking louter op basis van het talent van elk individu bekijkt. En dat je die samenwerking helemaal niet wil laten afhangen van geslacht, genderidentiteit of genderexpressie.

Hoeveel zou je willen verdienen?

Deze vraag krijg je niet opdat jij op jouw beurt een astronomisch bedrag zou kunnen noemen. Dit is vooral om in te schatten of je realistisch bent op het vlak van de jobverwachtingen. Maak duidelijk dat je in de eerste plaats de job echt wil en dat hetgeen je zal verdienen voor onderhandeling vatbaar is. Hou ook niet stug vast aan een richtbedrag. Zo dreig je die job immers toch nog mis te lopen.

Waarom ben je bij je vorige baas weggegaan?

Het is belangrijk dat je hier met een constructief en positief onderbouwd antwoord komt. Misschien ben je helemaal niet in een goede verstandhouding vertrokken of werd je zonder reden de laan uitgestuurd. Maakt niet uit. Geef er je draai aan en maak de rekruteerder diets dat je dat hoofdstuk heb afgesloten met de nodige lessons learned. Geef eveneens aan dat je de opgedane kennis opnieuw hoopt te kunnen inzetten bij je nieuwe job. Pascal Dewulf

Solliciteren kan je alvast op een van onze JobVillages in tien steden in Vlaanderen. Schrijf snel in op www.jobvillage.be