7 vragen waarmee je nooit je sollicitatiegesprek mag beëindigen

Net een kanjer van een sollicitatiegesprek achter de rug? Opgepast, het venijn zit hem in de staart. Je gesprek correct beëindigen, is immers even belangrijk dan de babbel die eraan voorafging. Dit zijn alvast 7 vragen die je absoluut moet vermijden wanneer het sollicitatiegesprek bijna is afgelopen.

1. Vond jij het een goed gesprek?

Een beetje een pijnlijke vraag. Daarmee lijk jij immers aan te geven dat je daaraan twijfelt. Zeg daarentegen dat je het een leuk gesprek vond en alvast uitkijkt naar een vervolg. Zo maak je van een onzekere situatie meteen een positief uitgangspunt. Jij vond het met andere woorden helemaal goed en kijkt daarom uit naar meer.

2. Wat doen jullie precies?

Met deze vraag gooi je al je ruiten in. Uitgangspunt van de meeste rekruteerders is immers dat enkel kandidaten die ook een gezonde interesse voor het bedrijf aan de dag leggen, in aanmerking komen. Maak dus op voorhand je huiswerk over het bedrijf zodoende dat je deze vraag achterwege kan laten. Sterker nog: zorg dat je zodanig bent geïnformeerd dat je actief kan meepraten over het reilen en zeilen van het bedrijf.

3. Krijg ik een apart bureau?

Daarmee lijk je aan te geven dat je liever alleen werkt terwijl de job misschien puur gericht is op teamwork. Bottom line: het doet er in het begin niet echt toe waar je werkplek zal zijn. De job komt op de eerste plaats. Uiteraard vind je je werkplek belangrijk, maar in deze fase moet je maar één doel voor ogen hebben en dat is de job binnenhalen.

4. Hoe was jouw naam?

Een pijnlijke uitschuiver. Daarrmee trek je als het ware heel het gesprek in twijfel. Wanneer je je immers niet eens de naam van jouw gesprekspartner herinnert wat is er dan nog meer dat je niet meer weet van het gesprek? En ben je dan wel echt geïnteresseerd in het bedrijf en je gesprekspartner? Een absolute must: knoop vanaf de eerste contacten de namen van jouw (toekomstige) gesprekspartners in je oren.

5. Heb ik nu de job of niet?

Ietwat vrijpostig en een stukje opdringerig. Je kan immers niet verwachten dat de rekruteerder aan het einde van jullie sollicitatiegesprek onmiddellijk zijn of haar conclusies klaar heeft. Naar alle waarschijnlijkheid zullen immers nog heel wat andere kandidaten passeren en moet hij of zij daarom de zaak even laten bezinken. Wel mag je subtiel aangeven dat je hoopt de job in de wacht te slepen. Ziezo, weer een positieve noot om te eindigen.

6. Hoelang duurt een gemiddelde werkdag?

Met die vraag maak je duidelijk dat je niet echt gek bent van te lange werkdagen en dat je de duur van een dag op de werkplek eerder strikt bekijkt. Ben je gek van je job, dan tellen de uren niet zo echt. Dat is eigenlijk de boodschap die je moet aan de rekruteerder. Aan de andere kant mag er uiteraard ook geen misbruik gemaakt van jouw welwillendheid.

7. Mag ik tijdens de werkdag privé bellen en chatten?

Met deze vraag geef je te kennen dat je werk misschien niet altijd je belangrijkste focus is. We verklappen je graag een geheimpje. Iedereen checkt tijdens de werkdag wel eens zijn socialemediakanalen. Voor een dringend telefoontje of chatbericht draait eveneens niemand op de werkplek zijn hand om. Dat is echter een stilzwijgende overeenkomst tussen jou en je baas. Doe je je werk prima, dan maalt daar niemand om. Uiteraard moet je er ook niet in doorschieten.

Pascal Dewulf